понеділок, 9 липня 2018 р.

Анна та Мирослав -- сповнені Божої любові молодята. Таїнство Вінчання!


  Привіт всім!
  Фотограф Роман Тупись вже знову тут ;) Із продовженням розповіді, про щасливий день Анни та Мирослава, який мав велику приємність фотографувати ;) Про початок Ви вже дізнались ;) А зараз настала черга найважливішої частини -- Таїнства Вінчання. Воно було дуже світлим і незвичним.  Про все детальніше далі...
  Найцікавіше попереду...

Відбувалось Таїнство у церкві Благовіщення Пресвятої Богородиці Підгорецького монастиря.


Хлопчик привітався зі мною ;)


А також ці дві чудові панянки ;)


У самій церкві дуже світло і затишно


Усе вже готове до початку церемонії.
Що цікаво, то замість звичних золотих корон є чудові віночки із квітами.


Це було ще у часі після Воскресіння, то ж на тетраподі ікона Христа Воскреслого.


Світло..


Чаша із вином, яку молодята розділять між собою.
Вона символізує чашу життя, яку подружжя повинне ділити аж до смерті.


І ще трохи краси.


Надзвичайна проповідальниця, прикрашена різьбленими дерев'яними скульптурами.


Отець Микола та брат Пахомій.


Чудотворна ікона Матері Божої


Анна та Мирослав перекинулись декількома слівцями із братом Пахомієм ;)


Терезка вже готова сипати пелюстки троянд під ноги молодятам, але ще треба почекати, поки закінчиться Шлюб ;)


Сонечка ;)


І от вже настав час іти до храму.


Настрій прекрасний.


Даватимуть шлюб аж 7 отців.
От вони вже йдуть до входу зустрічати наречених.


Різні емоції...


Обряд Заручин у Мирослава та Анни вже був, то ж тепер Чин Вінчання.
А буде він проводитись не окремо, як багато хто звик, а під час Святої Літургії.


Початок:

"Христос Воскрес із мертвих..."



"Боже вічний, Ти зібрав воєдино віддалених від себе і встановив для них нерозривний союз любови, Ти благословив Ісаака і Ревеку і вчинив їх наслідниками Твоєї обітниці; сам благослови і рабів Твоїх оцих Мирослава та Анну, наставляючи їх на всяке добре діло."


Молодята отримують свічки, як символ Божого світла, що освічує їх життя, а також радості, тепла і чистоти.


 Священик прикриває їх руки єпитрахилем і так вони ідуть до середини церкви під торжественний спів усіх.  Бог провадить...


Отець питає подругів по черзі:
- "Чи маєш ти, Мирослав, добру і непримушену волю та тверду думку взяти собі за дружину цю Анну, що її тут перед собою бачиш?
- Так
 Чи не прирікав ти іншій невісті?
-Ні"


- "Чи маєш ти, Анна, добру і непримушену волю та тверду думку взяти собі за мужа цього Мирослава, що його тут перед собою бачиш?
- Так
 Чи не прирікала ти іншому мужеві?
-Ні" 


Отець Микола проводить кадіння перед початком Літургії. Дим кадила символізує Святого Духа, який наповнює церкву Божою благодаттю.


Отець Микола навхрест знаменує Євангелієм святий престіл і виголошує
"Благословенне Царство Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки вічні"


Амінь!


Усі ревно моляться за Мирослава та Анну, щоб Бог дарував їм щасливе подружнє життя.
А Боже світло знаходить кожного...






І малеча теж по своєму молилась ;)


Та будьмо серйозними.





Люблю піднятись на хори, якщо є можливість -- звідси все завжди по іншому виглядає.


А тепер Малий Вхід із Євангелієм -- символізує вихід Ісуса Христа на проповідь.


"Премудрість прості!"


Священики прямують до Анни та Мирослава.


Зараз важливий момент -- присяга на Євангелії.


Отець Микола покриває руки наречених єпитрахилем.


"Я, Мирослав, беру тебе, Анну, за жінку і прирікаю тобі любов, вірність і чесність подружню, і що не залишу тебе аж до смерті. Так мені, Боже, поможи, в Тройці святій єдиний, і всі святі".


"Я, Мирослав, беру тебе, Анну, за жінку і прирікаю тобі любов, вірність і чесність подружню, і що не залишу тебе аж до смерті. Так мені, Боже, поможи, в Тройці святій єдиний, і всі святі".



"Я, Анна, беру тебе, Мирослав, за мужа і прирікаю тобі любов, вірність, чесність і послух подружній, і що не залишу тебе аж до смерті. Так мені, Боже, поможи, в Тройці святій єдиний, і всі святі".


"Що Бог з'єднав, людина хай не розлучає"


Дуже знаково, що замість звичних нам золотих корон -- зелені вінці, які символізують образ вінця Небесного Царства, спільноти християнського шлюбу і перемогу.

"Вінчається раб Божий Мирослав із рабою Божою Анною, в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь" 


"Вінчається раба Божа Анна із рабом Божим Мирославом, в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь"


"Господи Боже наш, славою і честю вінчай їх"


Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний помилуй нас!


"Будьмо уважні!"


Читання Апостола Павла до Ефесян:
 "Браття, дякуйте за все завжди Богові й Отцеві в ім'я Господа нашого Ісуса Христа.
Коріться один одному у Христовім острасі. Жінки нехай коряться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік голова жінки, як і Христос голова Церкви, свого тіла, якого він Спаситель. А як Церква кориться Христові, так у всьому й жінки - своїм чоловікам.

Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив Церкву й видав себе за неї, щоб її освятити, очистивши купіллю води зо словом, щоб появити собі Церкву славну, без плями чи зморшки або чогось подібного, але щоб була свята й непорочна.

Так і чоловіки повинні любити своїх жінок, як свої тіла; бо хто любить свою жінку, себе самого любить. Ніхто ж ніколи не ненавидів свого тіла, навпаки, він його годує і піклується ним, як і Христос Церквою, бо ми - члени тіла його. Тим то покине чоловік свого батька і свою матір, і пристане до своєї жінки, і вони обоє будуть одне тіло.

Це велика тайна, а я говорю про Христа і Церкву. Нехай же кожний з вас зокрема любить свою жінку так, як себе самого, а жінка нехай поважає чоловіка"


Кадіння перед читанням Євангелія, що означає благодать Святого Духа, що виливається на увесь світ через проповідь.


Ось так виливається ;)


"Премудрість прості, вислухаємо святого Євангелія, Мир всім!"


Від Івана святого Євангелія читання:
 "В той час було весілля у Кані Галилейській, і була там мати Ісусова. А запрошений був Ісус і ученики Його на весілля. І коли не стало вина, сказала мати Ісусова до Нього: Вина не мають. Сказав їй Ісус: Що мені й тобі, жено; ще не прийшов час мій. Мовила мати Його до слуг: Що тільки вам скаже, зробіть. А було там шість кам’яних ведер, що стояли для очищення юдейського, що вміщали по дві або по три мірки. Сказав їм Ісус: Наповніть ведра водою. І наповнили їх доверху. І сказав їм: Зачерпніть тепер і принесіть старості. І принесли. Коли ж покуштував староста вина, що постало з води (і не знав, звідки воно, а слуги, що зачерпнули воду, знали), закликав староста жениха і мовив йому: Всякий чоловік добре вино спершу подає, а гірше тоді, як уп’ються, ти ж зберіг добре вино аж досі. Ось учинив Ісус початок чудес в Кані Галилейській і об’явив славу свою: і увірували в Нього ученики Його."


Дуже цікава тут традиція -- подружжя тримає Євангеліє на своїх руках.


Благословіння Євангелієм після читання.


А тепер проповідь від о. Миколи:
"Сьогодні ми тут зібралися не просто так, напевно кожен із радістю сюди прийшов. Всі сюди прийшли із однієї причини -- двоє осіб вирішили закріпити свій союз перед Небом і землею, перед Богом у храмі святому.


І коли ми завжди приходимо на цей союз, на Чин Вінчання, то часто чуємо Євангеліє, яке читається про весілля. Саме тут Христос робить своє перше велике чудо -- перемінення звичайної води у звичайне вино.


Коли ми віруємо, придивимось на це чудо перемінення води у вино, то ми можемо побачити перемінення звичайної людини у надзвичайну людину.


Сьогодні дорогі Мирослав і Анна прийшли сюди змінити своє життя. І ця зміна відбувається найперше у присутності Господа Ісуса.


Так як Ісус змінив воду у вино, так само Ви у Його присутності будете міняти своє життя. За допомогою двох Таїнств: Таїнства Євхаристії і Таїнства Шлюбу.


А також у особливий спосіб маєте можливість молитись, бо тут, саме там за престолом перебуває чудотворна ікона Підгорецька. Зараз вона закрита іконою Благовіщення, але вона там є.
Як і там на весіллі, коли Ісус Христос, будучи тут на землі перемінив воду у вино у присутності своєї матері, так Господь Ісус сьогодні робить ті перші кроки переміни Вашого життя у подружжі. Ваше життя змінюється від самотності до спільного. По-друге, до того ви одні -- я і Христос, а тепер стаєте -- ми і Господь. У цьому сенсі читання сьогоднішнього Євангелія показує, що подружжя змінюють. Це надзвичайна подія у нашому житті. Я думаю, що якщо ми простежимо своє життя, то ми побачимо, що будь-яка зустріч нас змінює. Бо немає поганої зустрічі. Зустріч нас змінює. Чи та зустріч, що ми вважаємо найдрібнішою, найганебнішою у нашому житті, чи це зустріч найпрекрасніша у нашому житті, вона завжди змінює. Також Господь Ваше життя змінив, коли Ви перебували у заручинах. Коли власне Бог міняв Вас, і далі буде міняти, буде ламати, буде змінювати, бо дослідники кажуть, що вода і вино мають одну і ту саму структуру, але різний смак. Можна те саме сказати і в богослов'ї, що Ваше життя буде ламатися одне і то саме залишиться, тільки певні події, які будуть в житті, будуть змінювати. Так, треба буде перейти через себе, поступитись, треба буде щось зробити, але Господь Бог, якщо ви Його запросите, а ви вже Його запросили буде вам допомагати. Це велике чудо зміни... 



Хтось уважно слухав о. Миколу.


А хтось і слухав і фотографував на телефон ;)


Та більшість все таки вбирала кожне слово отця.



"Міняйтеся вже від початку. І важливо є те, щоб ви Ісуса, так як молоді у Євангельському викладі запросили. Так само і ви сьогодні запрошуєте Бога до себе, до своєї сім'ї. І Він вам через заступництво своєї Небесної Матері, яка є тут в особливіший спосіб присутня через чудотворну ікону, також буде на прохання своєї Матері змінювати, змінювати у щось прекрасне. Коли розуміємо, що по богословськи вода у сьогоднішньому читанні Євангелія -- це є щось старе, старе життя, зовсім якесь інше від того найпрекраснішого нового життя, де Бог перемінює зі старого у нове. Ми знаємо, що Господь Ісус перетворив не у молоде вино, а у найкраще вино. Староста каже, що ти чоловіче зберіг найкраще вино. І це означає, якщо Бог міняє життя, то міняє не на просте, звичайне, а у найпрекрасніше. Тому те, що Бог сьогодні творить -- він творить найпрекрасніше, а власне вже створив, а саме -- ваше подружжя. Просімо у Господа сьогодні, щоб він почав міняти наше старе життя у прекрасне нове життя. Інакшого не може бути, тільки з Господом. Амінь".


Літургія продовжилась




Брат Пахомій натхненно співав.


І не лише він.


Кадіння перед Великим Входом.


А усі в той час ревно співають: "Ми Херувимів, Херувимів тайно являючи..."


Великий вхід -- символізує урочистий хід Ісуса Христа на страждання і хресну смерть.
"Вас, і всіх православних християн, нехай пом'яне Господь Бог у Царствії Своїм..."


Надзвичайний спів!
"Щоб ми Царя всіх прийняли, що Його у славі супроводять ангельські чини..."


Зосереджені дружби моляться за щасливе життя Анни та Мирослава.


За рішенням Собору нашої церкви у цьому Великодному часі ми передаємо знак миру подаючи один одному руки і кажучи "Христос Воскрес! Воістину Воскрес"

Ось так це відбувалось.


Отець Микола підійшов особисто до Анни та Мирослава, переказуючи їм мир.



Символ віри:

"Вірую в Єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і Землі, усього видимого і невидимого..."




Мир всім!


А далі...



Літургія Жертви:
"Прийміть, їжте, це є Тіло моє..."
"Пийте з Неї всі, це є Кров Моя, Нового Завіту, що за багатьох проливається..."


Отче наш:
"Отче наш, Ти що єси на Небесах..."











Пресвята Євхаристія 
"Вірую, Господи, і визнаю, що ти Син Бога Живого, що прийшов у світ грішників спасти..."




"Зі страхом Божим і вірою приступіть" 



Мирослав та Анна прийняли Живого Ісуса до своїх сердець.


Та й багато гостей також приступили до Пресвятих Тайн.


Благословення:
"Спаси, Боже, людей твоїх, і благослови насліддя Твоє"
 


Емоції дітей -- безцінні :)


"Завжди нині, по всяк час і на віки вічні"



"В мирі вийдім"



А це подарунок від отців для подружжя Анни та Мирослава.


 "Благословення Господнє на Вас, з Його благодаттю і чоловіколюбієм, завжди нині повсякчас і на віки вічні"


Освячення вина -- спільної чаші, яку подружжя має випити.
Це символ радостей і смутку, які мають ділити один із одним до кінця життя.

"Боже, Ти все сотворив силою Твоєю, і утвердив вселенну, і прикрасив вінець всього сотвореного Тобою; благослови духовним благословенням цю спільну чашу, яку дається тим, яких Ти об’єднав на спільне життя у подружжі.."


А от так це відбувалось.


Відбувається обряд спільної чаші у 3-и прийоми по ковтку.




Потім священик з'єднує руки і здійснює обхід тричі навколо аналою -- під супровід церковних тропарів. Коло -- символ вічного Таїнства, а обхід із священиком -- служіння церкві.



"Возвеличся, як Авраам, і благословися, як Ісаак, і умножся, як Яків, пробуваючи в мирі і сповняючи в правді заповіді Божі"


"І ти, невісто, возвеличся, як Сара, і возвеселися, як Ревека, і умножся, як Рахиль, втішаючися своїм мужем, придержуючись меж закону, бо так зволив Бог".



"Христос, істинний Бог наш, що в Кані Галилейській пришестям своїм цінність подружжя показав, молитвами пречистої своєї Матері, святих славних і всехвальних апостолів, святих Богом вінчаних царів і рівноапостольних Константина й Олени, святого великомученика Прокопія, і всіх святих, помилує і спасе нас як благий і чоловіколюбець."




А зараз посвячення ікони Святої Родини.



І "Многая літа молодятам, батькам, гостям..." Усім по черзі ;)





Ми із отцями хочемо Вам зробити подарунок.



А подарувати ми Вам хочемо ту книгу, яку Ви будете читати разом спільно -- Святе Письмо.





І ще благословенство.



Чудовий Подарунок!



Ще декілька гарних слів від о. Миколи.



Мені вдалось залізти високо, щоб усі змістились на спільному фото ;)


Є декілька варіантів -- може хтось собі там більше буде подобатись ;)



Фото із отцями на згадку -- мусить бути!


По дорозі у захристію бачу надзвичайні писанки.


А у Захристії відбувається заповнення усіх необхідних формальностей.




Гумору не бракує


Чудове дзеркало у якому можна зроби цікаві знимки.




Фото із дружками і дружбами ;)


Є навіть 2-а :)


І ще таке із отцем.


І  з найріднішими.



Та й такі ;)



Настав час Терезки і усіх дітей -- можна осипати молодят трояндовими пелюстками ;)


Радості не було меж ;)




Ось так :)


І найсолодша частина, яку люблять і діти, і дорослі -- розкидання цукерок :)





Дружні обійми.


Бабуся Надія радіє!


Друзі із Сербії, а точніше із Меджугор'є.




Побажання і привітання!


Емоції просто переповнювали.

 

Тут і слів не потрібно ;)




Привітання по телефону ;)


І ми їдемо далі...


Куди?
А про це вже скоро у новому дописі ;)

Неймовірний був Шлюб! Погоджуєтесь?
 Чекаю Ваших коментарів ;)

Зустрінемось дуже скоро ;)
Дочекайтесь!

З повагою, Ваш фотограф Роман Тупись
----------------------------------------
Хочете "живі" фото із Вашого весілля?
Дзвоніть і не пошкодуєте:
0509787625
0678663195
----------------------------------------
Цікавить фотозйомка -- пишіть мені:

Немає коментарів: