вівторок, 23 липня 2019 р.

Фантастичний Edmund Andler-Borić на Фестивалі Pizzicato e Cantabile 2019. Репортаж!


 Pozdrav svima! Привіт всім!
  Фотограф Роман Тупись вже тут ;) Із надзвичайним концертом фантастичного хорватського органіста Edmund Andler-Borić, який відбувався 21 липня 2019 року під час ІV Міжнародного Фестивалю концертів літньої пори "Pizzicato e Cantabile" у Львівській національній філармонії. Завжди позитивний Edmund Andler-Borić поділився із слухачами яскравою частинкою своєї культури, а також перлинами світової музичної спадщини. Най-найцікавіше детальніше далі...

  Зараз опинимось у Хорватії... ;)

Але для цього спочатку треба... привітатись із органом ;)


Із Й.С. Бахом та хорватськими органними майстрами теж ;)


А у фойє вже перші глядачі.


Мають гарні розмови ;)


Зустрічі ;)


Файне спілкування ;)


Та ось вже дзвінок пролунав і можна заходити у зал і займати місця ;)


Треба зробити фото органу ;)


 А хтось вже зайняв собі місця ;)


І в гарному настрої ;)


 Фото органу мусить бути у кожного ;)
 

А вишукані львівські пані дивляться програму, а також, що нового у культурному світі Львова.
Кожна із них по своєму ;)


Молоді панянки теж прийшли послухати чудову музику.


І на балконі є любителі зробити фото ;)


І у партері ;)


Та вже пора це припинити, бо починається концерт!!


Ведучий -- відомий Львівський композитор, музикознавець Богдан Котюк вже на сцені.
Привітав із чудовим вечором ;)

І ось що він цікавого розказав на початку:
"Вітаємо Вас на 6-му фестивальному концерті ІV Міжнародного Фестивалю концертів літньої пори "Pizzicato e Cantabile", який підійшов до свого апогею і ми маємо вкрочення у 2-гу його половину. Відбулося 5-ть досить різноманітних концертів, в яких вже був представлений наш гість із Франції, а сьогодні ми вітаємо нового гостя, який приїхав до нас із Хорватії, де він вважається одним із кращих органістів. Його знають не лише у своїй країні, а й у цілому світі, адже він багато гастролює. Людина, яка з'їздила всі континенти, яка показує справді високу майстерність гри на органі. Правда, він завжди говорить про те, що любить справді дуже добрі органи. Ми маємо електричний, який маємо, такий маємо, але у будь-якому випадку ми почуємо справді добру музику.


Будемо починати наш концерт з Баха. Бо з Баха завжди варто починати, оскільки це є той стовп, на якому тримається вся органна музика, та й культура музична взагалі. Але взагалі будуть представлені й інші композитори. Цікаво, що у репертуарі Едмунда Андлера-Боріча є твори абсолютно різних композиторів. Він спілкується із дуже багатьма композиторами, які пишуть спеціально для нього музику: французькі, латвійський і, звичайно, ж молоді хорватські композитори. Едмунд Андлер-Боріч є відома персона, як організатор конкурсів. Він є директором фестивалю у Загребі, який скликає музикантів із цілого світу і має дуже велике шанування серед органістів світових, оскільки є прекрасним організатором. Крім того він є викладачем і це викладання є засноване на високому професіоналізмі, оскільки він закінчив фортепіанний факультет, органний факультет, є дуже освідченою людиною. Він постійно дає концерти у Загребській Катедрі, дуже трепетно ставиться до мистецтва, яке пов'язане із прославою Господа. У сьогоднішньому концерті Едмунд Андлер-Боріч  буде продовжувати цю лінію прослави Господа.


Насамперед буде знаний концерт Й.С. Баха. Обидва концерти, які сьогодні прозвучать, були створені Бахом на основі концертів інших авторів. Спочатку буде концерт, який створений на основі тої музики, яку написав герцог Ернст Ваймарський. Герцог був меценатом мистецтва, який підтримував Й.С. Баха у молоді роки, знав, що це найкращий органіст європейский і взяв його до себе на службу. Завдяки Ернсту Ваймарському Й.С.Бах створив прекрасні шедеври: Прелюдія і фуга, фантазія і фуга... Але разом з тим він взяв за основу музику самого свого патрона Ернста Ваймарського -- це Концерт соль мажор, що складається із 3-х частин: Allegro, Grave, Presto. Цей концерт відображає атмосферу піднесеного, радісного звучання, яке є притаманне молодому Й.С. Баху. Отож, ми починаємо! Запрошую на сцену -- Едмунда Андлер-Боріча"


Під оплески Едмунд Андлер-Боріч вийшов на сцену і вклонився публіці.


Сьогодні йому асистує мультиінструменталіст Ігор Мацелюх.


Підготовка і хороший настрій ;)


І слухаємо 
Й.С. Бах -- Concerto G-Major  BWV 592 (за Ернстом Ваймарським) із 3-х частин:
Allegro, Grave, Presto


Дуже урочисто, мажорно, яскраво! 
Фантастичне виконання!


Барвисто!


Перфектно!!


Талант Й.С. Баха підкріплений талантом виконавця Едмунда Андлера-Боріча творить неймовірну музику!


Зверніть увагу на роботу рук і ніг!



Ось так Ігор Мацелюх допомагає Едмунду зосереджуватись на виконанні, щоб передати всі барви звучання.


Було також і тихо та камерно... Виконувалось ось так...


Допомога.
І знову голосно і урочисто!
Барви звучання і багатство тембрів просто захоплюють слух та уяву.



Емоційне завершення!!


Подяка і оплески ;)


"Можливо, ми не дуже собі уявляємо ту велику різницю, яка існує у країнах колишньої Югославії. Адже це є народи зовсім різні ментально. І якщо говорити про Хорватію, то саме хорвати є найближчі до українців, адже більше ніж 1000 років тому хорвати із наших земель пішли на Балкани і там оселилися. Ми в розмові із Едмундом мали можливість розміркувати над менталітетом сербів, словенців, інших народів колишньої Югославії і я переконався, що власне хорватський народ є найбільш релігійним..."


За цей час Едмунд готується.



"Подібно, як у нас отці-домініканці принесли культуру органну, то власне у Хорватії таку ж приблизно роль зіграли францисканці. Є дуже цікавий приклад того, як у монастирі творилася музика для органу. 


У містечку Кланець (Хорватія) є францисканський монастир і дуже цікаво, що ті музиканти, які творили музику, грали на органі, ніяк не підписувались. Через це ми слухаємо анонімні сонати 18-го століття. У них було не прийнято підписуватись, бо вони творили для Господа.


Зараз ми слухаємо 3-и сонати монахів-францисканців, які називаються Anonymus. Тим Анонімусом якийсь монастирський монах-органіст зашифрований"


Слухаємо:
Anonymus -- Три сонати з францисканського монастиря у Кланці

Фантастично геніальна музика, яка підносить до Неба.


Виконана перфектно без зайвих рухів.


Ось так!


Заслухаєшся...


Геніально!


Дуже захопливо!


Надзвичайно!


Дуже цікаві твори.


Переносять у інший світ.


Можна і помріяти...


Завжди усміхнений Едмунд Андлер-Боріч подякував публіці за гарячі оплески


"На мою думку, на сьогоднішньому прикладі ми бачимо переваги Міжнародного Фестивалю літньої пори. Адже влітку кожен мандрує світом -- хтось іде на Адріатичне море поплавати, і йому не прийде у голову заїхати у Кланець у монастир, щоб познайомитись і послухати  не дуже сакральну монастирську музику, яку творила братія, а цілком профанну, як ми чули зараз. Музика, яка була якраз у концертному виконанна, і нам відкриває абсолютно інший світ, масу нових речей, про які ми навіть не здогадувались, адже тільки носій цієї культури, людина яка знає її добре, яка хоче донести до інших народів своє рідне мистецтво, може переконливо подати його у концерті.


Ми все ж таки від Адріатичного моря повертаємося до Ваймару, у той час, коли туди приїджав А. Вівальді. Адже Антоніо Лючіо Вівальді, який написав "4 Пори Року", приїжджав до Ернста Ваймарського з тою метою, щоб видрукувати свої твори, а Ернст Ваймарський мав, звичайно, їх друк фінансувати. Тоді якраз у Ваймарі служив Бах і вони познайомились із А. Вівальді..."


Едмунд слухає уважно.. 
Ігор Мацелюх йому перекладає слова Богдана Котюка.


Задуманий, настроєний...


"Власне, через А. Вівальді, Й.С. Бах познайомився із італійською музикою, його концертами і на їх основі він створив кілька своїх концертів. Це є той приклад, коли музика іншого композитора надихає на створення свого твору. Він не просто її створив, а й пропагував цю музику у іншому виконанні. Адже для того, щоб зібрати оркестр, треба було немалу затію мати, а так, Й.С. Бах сам сідав до органу і грав концерт Вівальді, правда, його по своєму переробивши. Так повстав концерт, який ми зараз слухаємо"


J.S. Bach -- Concerto G-Major  BWV 594 (на основі концерту Антоніо Вівальді) у 3-х частинах: 
Allegro - Adagio - Allegro


Блискуча техніка і позитив!


Й.С. Бах справді оживає!


Чудово!!


Майстерно!!


Слухаймо уважно... Най фото "звучать"...
 Коментарі зайві...





















Браво!!!


"Власне, на виконанні цього до-мажорного концерту Бах-Вівальді, ми маємо приклад того, як взагалі має виконуватись та музика, яка була задумана 2-ма геніями. Їх виконував справжній майстер, який поєднав у собі одночасно кілька рис, які є властиві для музиканта високо класу. Для органіста важливо є та координація рухів, вміння володіти собою, вміння технічно показати не складність, а легкість того матеріалу, який є для когось недоступний, а для нього легко -- майже як забавка.


Власне Едмунд Андлер-Боріч має ще кілька інших дуже цікавих рис. Він є своєрідний колекціонер органного мистецтва, їздячи по світу, він настільки глибоко занурюється у органну творчість того народу, куди він приїжджає, знайомиться із органом одним, другим... Він може розповідати про органи цілого світу до безкінечності. І він знайомиться із людьми, які творять для органу, музику яких він потім пропагує. Наприклад у Леверкузені у Німеччині познайомився із знаним композитором та органістом Гансом-Андре Штаммом, так само у Ризі із відомим органістом і композитором. Ризький домський собор і його орган справив на Едмунда Андлера-Боріча величезне враження . Але не тільки цей.. 


А що насправді здивувало, то це його просто екзальтоване сприйняття Білорусії, настільки піднесено розповідав про органи, які там стоять. По всій Білорусії ніхто нічого не знає, і от раптом з'являється повний зал і прекрасний орган, все звучить. У репертуарі Едмунда є багато творів різних народів і часів, у тому числі і чеських композиторів. Серед них є Петер Ебен, яки менше у нас відомий. Це той композитор, який у 20-му столітті виніс чеську органну музику на справді високий рівень. Петер Ебен пізнав дуже глибоко сакральні теми, але разом з тим він був і педагогом, який продовжував лінію, яку започаткував знаний німецький педагог Карл Орф. Сьогодні є неділя і добре є послухати недільну музику, власне так називається цикл творів Петера Ебена"


Настроюємось...


 Слухаємо!
Petr Eben -- Фантазія I з циклу «Nedelni hudba» («Недільна музика»)


Справді чудова музика, яка  проникає у душу і серце, змушує задуматись...




Відчуйте себе у залі ;)



Гарячих оплесків не бракувало ;)


"Едмунд Андлер-Боріч є органістом у Катедральному соборі Загреба - Успіння Пресвятої Діви Марії і там знаходиться дуже добрий орган "Walcker". За цим органом творили музику найвідоміші хорватські органісти: Франьо Дуган, Франьо Лучич. Їх музику також популяризує Едмунд Андлер-Боріч, як і хорватську культуру. За це він має кілька дуже високих  нагород від уряду хорватського.


Популяризація відбувається не тільки під час концертного турне, а й на компакт-дисках. Нещодавно видав вже свій 6-й компакт-диск, на якому є зібрані твори різних авторів -- надцять творів із різних країн світу. А попередній його компакт-диск -- це сакральна музика хорватських композиторів. За допомогою CD він дуже добре пропагує хорватську культуру.


Зараз ми послухаємо "Фантазію" хорватського композитора -- Франьо Лучич. Цього року є 130 років від дня його народження."


Так-так, треба звірити із програмою...


Але краще слухати ;)

Франьо Лучич -- "Фантазія до мінор"


Уважно слухаємо... Фантазуємо


І насолоджуємось...


Чудове майстерне виконання, яке розбуджує фантазію.



Завершення...


Поклін і оплески!


Едмунд налаштовується...


А ми слухаємо Богдана Котюка:
"Ще 2-а слова про музиканта, яки виступає сьогодні у ролі асистента. Адже вчора він виступав у ролі наїста на концерті із Варварою Туртою. А взагалі, мультиінструменталіст Ігор Мацелюх людина багатопрофільна, бо сьогодні він мав концерт на органі у Домініканському соборі. У ролі асистента сьогодні, але це дуже потрібна людина у даному випадку, щоб виконавець мав змогу донести до публіки ті всі нюанси, які сховані у органному мистецтві, у тому закодованому вигляді і потребують справді глибоких знань.


Маю зараз непросте завдання, розказати про себе у 3-ій особі. Перед Вами Богдан Котюк, який написав наступний твір і у творчості якого сакральна тема взагалі має дуже велике значення. Багато творів для органу, які було створено за останні 10-ть років відтворюють різні форми, які властиві для органного мистецтва, зокрема поліфонічні форми, близькі до фуги, чи концерти, а також і ранні форми поліфонічні, як попередник фуги -- річеркар, чи попередник річеркару -- версет. Версет -- це особливий вид молитви, який є присутній у самому циклі молитовному, як коротка молитва, а також, як і музична форма, яка використовується у органному мистецтві. Зараз Вашій увазі Едмунд Андлер-Боріч представить твір Богдана Котюка -- Версет "Way to Heaven" або "Шлях у Небеса"."



Богдан Котюк -- Версет "Way to Heaven" ("Шлях у Небеса")


І ми на хвилях музики помандрували у Небеса.. 
Слухаємо і мандруємо без коментарів...






І на завершення бурхливі оплески, а також подяка від композитора Богдана Котюка за перфектне виконання.


"Ще один твір, який вже трішки іншої форми. Слово "Lauda" є відоме, як хвалебна пісня, "Laudate" -- пісня хвали.


Наступною буде симфонічна поема -- під враженням тих досягнень, які демонструє симфонічний орган, створений Арістідом Кавайє-Колем і який (симфонічний орган) фактично завоював увесь світ своєю конструкцією і новими можливостями звучання."


Слухаємо 
Богдан Котюк -- Симфонічна поема "Lauda Nostra".


Фантастично!


І чудове завершення!!


Браво!! Чудовому виконанню і чудовому композитору.


Оплески і фото ;)


"Ми повертаємось до хорватської музики і зараз один із найвизначніших хорватських композиторів -- Франьо Дуґан. Святий Франциск мав великий вплив на Хорватію. Ім'я Франьо -- це Франциск або Франц. І через це ми знову ж таки повертаємось до того дуже особливого музиканта, який творив для органу, який грав на органі у тому самому соборі, де зараз грає Едмунд Андлер-Боріч."


Франьо Дуґан -- Токата


Це було щ-о-о-о-сь!!! Дивіться, "слухайте" фото і відчувайте музику....







Завершення!!


І знову "Браво!!"


"Наступного композитора -- Шарля-Марі Відора не треба особливо представляти. Напевно кожен знає, що це автор 10-ти симфоній для органу і найбільш знана із них -- це Симфонія №5..."





"На завершення концерту прозвучить "Токата" Шарля-Марі Відора із Симфонії №5 у виконанні Едмунда Андлера-Боріча".


Слухаємо і насолоджуємось! Геніальна музика! Без коментарів...







Емоційне завершення, яке одразу зірвало хвилю оплесків!


Браво, маестро Едмунд Андлер-Боріч!



Браво і задоволені оплески публіки ;)


Довго вони тривали і все не відпускали ;)




Браво!!





А по завершенні концерту на сцені відбувалось багато гарних емоцій -- глядачі ділились своїми враженнями і дякували Едмунду за чудовий концерт.


А Едмунд ділився із ними своєю посмішкою і позитивом :)


Ось так!




Емоції просто переповнюють ;)


Мали диск Едмунда і просили його підписати ;)


Фантастично!



І підписання диска для друзів.



А також фото із друзями ;)


І душевна розмова ;)



І побажання швидкої нової зустрічі.


Меланія Макаревич прийшла привітати Едмунда із чудовим концертом.


І ще й отримала чудове фото на згадку.


Фото із композитром Богданом Котюком теж мусить бути!


А також із Ігором Мацелюхом, який сьогодні асистував Едмунду.


А ще фото для нової прихильниці Наталі із суперпозитивним органістом Едмундом ;)


І навіть у мене є фото із Едмундом ;) Дякую за нього Наталі  :)


Це був справді фантастичний, насичений позитивними емоціями вечір, сповнений чудовою музикою у перфектному виконанні Едмунда Андлера-Боріча!! Браво і ще раз Дякую!! 
Мав велике задоволення фотографувати і слухати! ДЯКУЮ!!!

А Вам сподобалось?
Чекаю Ваших коментарів ;) 

 
А ми із Вами зустрінемось вже 28 липня 2019 (неділя) о 19:00 на концерті "Гості з чеської Острави"  дуету "Bohemian Cantabile" у Львівській національній філармоніїКвитки ТУТ або у Касі Філармонії.

Побачимось там ;)

З повагою, Ваш фотограф Роман Тупись.
----------------------------------------
  Хочете "живі" та "душевні" фото?
Дзвоніть і не пошкодуєте:
0509787625
0678663195
----------------------------------------
Цікавить фотозйомка -- пишіть мені:

Немає коментарів: