пʼятницю, 3 травня 2013 р.

Народження писанки

  Написав свою писанку до Великодня. :)
  Сам процес виглядає так.
 Спочатку беремо просте яйце, протикаємо його "циганською" голкою із обох сторін, випускаємо вміст. Бажано це зробити декілька днів напередодні., щоб воно всередині висохло. Потім обтираємо оцтом або спиртом, щоб обезжирити яйце для кращого приставання воску та фарби.
  Вибираємо узор, який хочемо намалювати і тоді розділяємо яйце згідно узору. Це, що ми зараз на даному етапі замалюємо воском залишиться у нас білим. Після цього занурємо у першу фарбу (і так далі аналогічно від світлішої до темнішої). У мене перше фарба була жовта.




 Після того, як майбутня писанка зафарбувалась, то витягуємо її та ставимо на якусь підставку, щоб вона обсохла і залишки фарби стекли. 
  Як вже обсохне остаточно, то тоді беремось до наступного етапу замальовуємо воском ті місця, які у нас будуть жовтими і занурюємо у наступну фарбу (у мене вона була червона). Так як деякі місця на писанці у мене мають бути ще і червоними, то замальовую воском і їх.

     Продовжуємо далі наш розпис. Нам потрібен зелений колір для цього занурюємо яйце у синій фарбник (жовтий+синій=зелений). Тепер те, що має залишитись зеленим теж замальовуємо воском.


 І нарешті занурюємо у чорний колір останній у нашому орнаменті. Після останнього фарбування наша писанка має цікавий вигляд, який приховує її красу

  
  Залишаємо нашу красуню для остаточного висихання на довший час до 30 хвилин.
  Як вже вона висохне остаточно наступає найцікавіший та найвідповідальніший етап зняття воску над свічкою або газом. Найвідповідальніший, бо під час нього можна перегріти писанку і вона трісне, або занадто її притиснути рукою ;).  
  Робимо це за допомогою чистої ганчірки так трохи крутячи яйце над газом/свічкою розтоплюємо віск і знімаємо його легенько, аж поки повністю не знімемо весь.
  І от нареші хвилюючий момент весь віск знято. Ось така красуня-писанка вийшла у мене.
 

Гарного Вам Великодня!!!

Немає коментарів: