вівторок, 8 липня 2014 р.

Тест-огляд бездзеркалки Sony NEX-3NL



  Трапилась мені нагода потестувати фотоапарат NEX-3NL 16-50mm/F3.5-5.6 Kit. Даний девайс призначений для тих, кому вже замало звичайної "мильнички", хочеться чогось кращого, але дзеркалка занадто громіздка. 
 
  Зовнішній вигляд та перше враження

  Фотоапарат приємно лягає у руки, відчувається вага, що надає стійкості при фотозйомці. Корпус металевий, тобто у певній мірі поламати його не так просто. :) 
    Все підігнано ідеально, ніде і ніщо не люфтить і не скрипить.
 Екран досить великий і з хорошою контрастністю, він служить для фокусування, встановлення параметрів та перегляду фото. Він є поворотним, а також його можна зробити таким чином, щоб сфотографувати себе самого без зайвих труднощів.  Його мінусом є те, що на яскравому сонці з'являються проблеми -- на екрані важко щось побачити. Видошукач трішки б виправив ситуацію із фокусуванням на яскравому сонці, але його нажаль у цій моделі немає.
 

 Спалах вистрілює при натисканні кнопки на верхньому торці фотоапарата з права. Виглядає цікаво і стильно :)
 


  Із лівого боку на торці присутні роз'єми HDMI, USB, а також слот для карти пам'яті. Всі вони закриті елегантною та надійною гумовою заглушкою.
   
    
 Трохи технічних параметрів

  Sony NEX-3NL оснащений CMOS матрицею розміром 23,5 x 15,6 мм, як  у дзеркальних фотоапаратах кроп-фактору, тобто половину стандартного повного кадру, що дозволяє формувати зображення високої якості. Роздільна здатність становить 16 Мегапікселів. 
  Також є можливість міняти об'єктиви, але тільки ті, які мають роз'єм Sony E-mount. У даній комплектації, яка побувала у мене у руках був встановлений об'єктив із фокусними відстанями 16-50mm та максимальною діафрагмою f 3,5. Мінімальна дистанція фокусування складає 0.25 м у звичайному режимі, а у режимі макро -- 0.05 м.


  Чутливість ISO у межах від 200 до 16000.
  Діапазон витримок - 30 сек до 1/4000 сек.
 Порадувало наявність режимів "Пріоритет діафрагми", "Пріоритет витримки", "Ручний", "Програмний ". Також є великий вибір сцен. 


 Дуже цікавим є режим, коли при недостатньому освітленні фотоапарат робить декілька кадрів і з'єднує їх в один, щоб уникнути змазування. Досить дієва річ. Ось фото, щоб не бути голослівним.
 


   Іще одним плюсом є можливість знімати у RAW-форматі.

Тестові фото

Режим "Пріоритет діафрагми"




Висновок: Картинка якісна, м'яка та на висоті. 

Режим "S" (Пріоритет витримки)
   Пробував зйомку із проводкою, щоб передати рух на фотографії. Декілька слів, як же це зробити. Для цього включаємо серійну зйомку, режим "S" (у інших фотоапаратах може позначатись "Tv") та довгу витримку (я ставив 1/15, 1/20). Коли наближається об'єкт зйомки (автомобіль, мотоцикл, людина), то ми фокусуємось на ньому і проводимо його за траєкторією руху. Із першого разу звичайно не вийде ідеально, але трохи терпеливості та удачі, і все у Вас вийде :)
   А ось і мій результат -- досить непогано.  



  Висновок: ніяких претензій до роботи у цьому режимі нема -- все працює на рівні, як у дзеркальних фотокамерах. Незручностей в управлінні не виникло, просто спочатку потрібно звикнути ;)

Тест зум-об'єктива

    Одразу хочу зазначити, що зум досить таки пристойний, але один нюанс є. Рекомендую одразу вимкнути цифровий зум і залишити лише оптичний, бо цифровий лише розтягує наявну картинку і Ви втрачаєте якість зображення. А Ви ж бажаєте чудової якості, правда?
   Декілька фото, щоб ви могли оцінити ;)


І ще один приклад.

16mm

47mm

 50mm


 Висновок:  зум-об'єктив працює без нарікань, збільшененя буде в нагоді любителям жанрової фотографії, а також тим, хто бажає спробувати себе у зйомці пташок, щоб їх не налякати :)


Фото у приміщенні

  У місці, де робилось це фото було досить таки темно -- справжнє випробування для будь-якого фотоапарата, і де можна перевірити якість шумодава та системи стабілізації.
  Результат перевершив усі очікування... Очі відмовлялись повірити у те, що таке можливо у фотоапараті із досить таки маленькими розмірами (порівняно із дзеркальною камерою) можливе таке...
  Ось, що вийшло :) 


Висновок: Фото у приміщенні зі штучним освітленням порадувало -- при ISO 3200 та витримці 1/6 фото чіткі і без шумів. Це означає, що є хороший стабілізатор та шумодав, велика матриця, які у сумі із програмним забезпеченням фотоапарата дозволяють досягти чудового результату.


Загальні висновки

  Фотоапарат Sony NEX-3NL буде чудовим вибором для тих людей, які бажають отримувати чудові та якісні фотографії, але не хочуть носити при собі тяжку та громіздку дзеркалку. Тести показали, що знімає він достатньо якісно як на вулиці, так і у приміщенні. У приміщенні при високих значеннях ISO достойно бореться із шумами і довгими витримками. Прекрасний зумю Також він добре лежить у руці, має металевий корпус (любителі надійних речей порадіють :)). І ще багато-багато "смачних" речей має, про які вже було скащано вище...
  Ціна цього чуда техніки близько 4545 - 5000 грн.

 
Корисні поради

  P.S. І ще декілька порад на останок (стосуються і тих хто купляє бездзеркалку, і дзеркалку), які допоможуть Вам завжди отримувати якісні фото та захистити лінзу об'єктива, і на них не потрібно шкодувати грошей.

1. Обов'язково купіть захисний фільтр на об'єктив відповідного діаметру (уточняйте у технічних характеристиках) -- для Sony NEX-3NL це 40,5 mm (для захисту лінзи від подряпин, пилу та відбитків пальців) і бажано із дорожчих моделей, бо у дешевших може бути дефект чи плямка, які псуватимуть Ваші фотографії. Рекомендував би вибирати із таких:
  - Hoya UV Pro1 Digital 40.5mm
  - Kenko PRO1D UV 40.5mm
  - Marumi DHG Super Lens Protect Filt 40.5mm
    Якщо Ви пошкодуєте на фільтр грошей, то потім можете втратити набагато більше. Набагато легше і дешевше замінити розбитий або пошкоджений  фільтр, ніж купляти новий об'єктив. Задумайтесь над цим.

  2.А також необхідним аксесуаром буде спеціальний чистячий олівець -- LensPen . Він допоможе очистити фільтр об'єктива від відбитків пальців, а також від пилинок, які можна змахнути спеціально щіточкою на другому кінці олівця.
  Цей аксесуар обійдеться вам приблизно у 100 грн., вистачає його на 500 використань.
 

   Надіюсь Вам був цікавий мій невеликий огляд-тест Sony NEX-3NL, а також деякі поради.

До наступних дописів -- з повагою, Ваш Роман.




2 коментарі:

wwildlion сказав...

Неймовірно :3
Швидко, цікаво та по темі - аж закортіло придбати нарешті щось краще, а ніж мильничка ;)

Роман Т сказав...

wwildlion, Радий, що стаття-огляд була корисною