пʼятницю, 10 квітня 2015 р.

Страсна П'ятниця


  Сьогодні Страсна П'ятниця – це найскорботніший день Страсного (Великого) тижня, за два дні перед Великоднем. Дізнайтеся більше...
  У п’ятницю перед Пасхою розіп’яли Ісуса Христа. У цей день люди згадують страсті та смерть Ісуса Христа і дотримуються суворого посту.
  Це єдиний день в році, коли не правиться Служба Божа, є лише Вечірня з винесенням Плащаниці. Її виносять у другій половині дня. Іде тричі обхід довкола церкви з Плащаницею, яку несуть за чотири кінці священики. Після обходу Плащаницю кладуть на приготований стіл посередині церкви. Віруючі приступають до Св. Плащаниці і побожно її цілують.
  У Велику П’ятницю в церквах поклоняються плащаниці. Плащаниця символізує полотно, в яке був загорнутий Ісус, коли його зняли з Хреста. Після Воскресіння на полотні залишився відбиток Його Образу, який утворився, як дослідили учені, шляхом великого випромінювання. Оригінал плащаниці зберігається у Турині в Італії.
   У всіх церквах в цей день замовкають дзвони.
   Взагалі у цей день не можна виконувати важку працю: шити, прибирати, тесати, рубати тощо. Усі приготування до свята Великодня потрібно закінчити в Чистий четвер, щоб у Страсну П'ятницю не виконувати ніякої роботи.
  Також у цей день не можна співати, гуляти, веселитись.
   Обід у Страсну п'ятницю – пісний, навіть риби їсти в цей день не можна. Здебільшого обходяться городиною: капустою, картоплею, огірками.
   А ще також окрім фізичного посту потрібно подумати і про духовне – намагайтесь не сваритись, не нервуватись, не злитись ні на кого. Перш ніж щось сказати – добре подумайте, чи не нашкодите Ви бува своїми діями ближньому.

Бажаю всім провести цей день побожно. 

З повагою, Ваш Роман.

Немає коментарів: