вівторок, 30 липня 2019 р.

Josef Kratochvíl та Aneta Ručková на Фестивалі Pizzicato e Cantabile 2019. Репортаж!


  Привіт всім!
  Фотограф Роман Тупись вже тут як тут ;) Із чудовим концертом неймовірного дуету із Чехії -- Йозефа Кратохвіла (фортепіано) та Анети Ручкової (сопрано), який відбувався 28 липня 2019 року під час ІV Міжнародного Фестивалю концертів літньої пори "Pizzicato e Cantabile" у Львівській національній філармонії. Цього вечора лунало багатство чеської музики, а також світових ґеніїв. Про найцікавіше детальніше далі...

 Помандруємо у Чехію... ;)

Та спочатку заглянемо в зал перед концертом ;)

Фортепіано вже готове ;)


Тиша і спокій...


Сьогодні буде здійснюватись аудіозапис, то ж от такі мікрофони вже є ;)


Фортепіано тим часом налаштовувалось на концертний лад :)


І посміхнулось мені навіть ;)


А тим часом у фойє вже збираються глядачі.


Поспішають ;)


У хорошому гуморі.


Та ось вже можна займати місця у залі.


У очікуванні прекрасного ;)


Любителів зробити фото ніколи не бракує ;)


Так як і любителів селфі ;)


Сьогоднішній концерт проходить за сприяння Генерального консульства Чеської Республіки у Львові.

То ж
Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек із дружиною Тамарою сьогодні тут на почесному місці у ложі.


Ще трішки розмов ;)


Можна іще щось цікаве почитати ;)


Та пора все відкладати, бо концерт будемо починати ;)


Львівський композитор Богдан Котюк вже на сцені. Декілька його слів на початку:

"Добрий вечір, дорогі пані та панове! Ми вітаємо Вас у концертному залі ім С. Людкевича Львівської національної філармонії на 7-му концерті ІV Міжнародного Фестивалю концертів літньої пори "Pizzicato e Cantabile". Наш міжнародний фестиваль вже у повному розпалі, а сьогодні у нас особливий день. Він є особливий через те, що наша міжнародна співпраця має сьогодні дуже яскравий вияв. Триває вона не перший рік, адже маємо дуже тісні стосунки із Генеральним Чеським Консулятом у Львові і кожен раз за підтримки Консульства приїжджають до нас для участі у концертах провідні чеські артисти.


Вже був у Львові і знову буде у нас 6 серпня професор Петер Плани -- знаменитість органного мистецтва Чехії. Йосеф Кратохвіл також вже був у Львові. А сьогодні разом із Йосефом Кратохвілом ми також маємо Анету Ручкову -- співачку, яка представлятиме чеське мистецтво, але не тільки, хоча акцент зроблений у сьогоднішньому концерті саме на чеському мистецтві. Перш за все хочемо подякувати Генеральному консульству Чеської Республіки у Львові, а саме Генеральному консулу Чеської Республіки у Львові -- Павелу Пешеку "


Пролунали оплески для Генерального консула Чеської Республіки у Львові  -- Павела Пешека.


"На попередньому концерті, нагадаю, якщо хтось був, а як не був, то пошкодує, бо у нас виступав прекрасний органіст із Хорватії -- Едмунд Андлер-Боріч. Власне перед тим концертом нагадував, що хорвати є найближчі до українців. Фактично хорвати мали спочатку центром наші землі, а потім хорвати із наших земель пішли на Балкани і там оселилися. Були білі хорвати, які у нас були, чорні хорвати -- які у Хорватію пішли і чорні хорвати -- пішли у Моравію (тепер Чехія). Власне найкращим доказом того братнього єднання наших предків є звичайно ж хроніка -- чеського видатного хроніста, філософа -- Козьми Празького. У 1125 році у хроніках Козьми Празького зазначений міф про братів хорватів. Хорватські брати, які дали початок 3-м народам, згадуються: чех, лєх і рус. Власне у тому випадку прошу не плутати із словом "росіяни", бо "руси" -- це були фактично ті наші предки і в нас називалися "русами" люди, які жили у Галичині. Це спеціально підводжу до того, щоб зрозуміти наскільки давня культура об'єднує нас, наскільки давні традиції існують між нашими народами. Ще одне ім'я, яке важливо є згадати -- Ян Гус. Ян Гус у епоху пізнього середньовіччя став тим просвітителем, тим передвісником не тільки церковної реформи, а також національного відродження чеського народу. Власне ті думки, які заклав Ян Гус, вже пізніше були втілені Мартіном Лютером у протестантизмі. Цей невеличкий вступ я роблю перед першим твором, адже перший твір, який прозвучить у нашому концерті -- "Арія пажа Урбана «Nobles seigneurs, salut» із опери "Гугеноти" композитора Джакомо Меєрбера. "Гугеноти" -- це були чеські протестанти. Але ми перейдемо до музики і до наших сьогоднішніх гостей: Анета Ручкова і Йозеф Кратохвіл"


 Яскраві музиканти Анета Ручкова і Йозеф Кратохвіл вже на сцені.


У хорошому настрої ;)


Вклонились публіці.




Налаштувались..


Джакомо Меєрбер --Арія пажа Урбана «Nobles seigneurs, salut»

 Від доторку рук Йозефа Кратохвіла розпочало веселими нотами звучати фортепіано.



 І тут його доповнило оксамитове сильно і чисте сопрано Анети Ручкової:

 "Nobles seigne-e-e-e-e-u-rs, s-a-alut! 
 "Nobles seigne-e-e-e-e-u-rs, s-a-alut!
Seigne-e-e-e-e-urs, salut!
Une dame noble et sage,
dont les rois seraient jaloux...."


Фантастичне володіння голосом!


А також передача емоцій героїні..


Відчуйте на фото фантастичний спів і музику! Без коментарів...











І завершення...


Поклін під гарячі нестримні оплески публіки.


Задоволені музиканти ;)


"Наші гості є із Баварського Межиріччя -- це місто, яке знаходиться у Моравії. Там у Моравії найвидатніший представник моравського мистецтва, композитор, який дуже багато зробив для підняття культури -- Леош Яначек. Це композитор, який писав для багатьох інструментів, насамперед ми його знаємо за операми "Засіб Макропулоса", "Єнуфа", "Катя Кабанова"..."


Йозеф Кратохвіл тим часом готується...


Разом з тим Леош Яначек писав для ансамблів, оркестрові твори і дуже цікаво, що він також був і органістом -- працював у соборі у м. Брно. Згадуємо про те, що Леош Яначек був органістом через те, що Йозеф Кратохвіл є ще й органістом, але сьогодні він виступає як піаніст. Багато концертує із Анетою Ручковою. Зараз вони не у Баварському Межиріччі живуть, а й Лейпцигу, де продовжують студіювати і удосконалювати свою майстерність. А зараз ми послухаємо цикл "Po zarostlém chodníčku"



Слухаємо у виконанні Йозефа Кратохвіла
Леош Яначек -- Три твори з вокального циклу "Po zarostlém chodníčku":
 - «Naše Večery»
- «Lístek odvanutý» 
- «Sýček neodletěl»


Дуже цікаві та неординарні твори
Чудове виконання!


Ми неначе подорожуємо по зарослому шляху...


Емоції!!


Настрій...


Натхненна гра..


Переживання кожної ноти, кожного нюансу...



І нагорода оплесками!!


 "Ми тільки що переконалися -- наскільки велика роль є Чеського Консуляту у Львові. Адже до цього часу і у Львівській національній філармонії не знали, що це не вокальний, а фортепіанний цикл,як написано у програмці. Це дуже велике відкриття для всіх тих, які із музикою Леоша Янака є дуже далекі. А це така прекрасна, чудова музика, яка відтворює душу чеського народу.


Ми зараз перейдемо до іншого композитора, який є набагато більше знаний у нас. А все через те, що його пропагують у цілому світі. Може не був би він таким знаним, якби не поїхав у США. Адже Антонін Дворжак частину життя прожив у Празі, а 2-гу частину -- у США. І ці 2-і частини життя пов'язані є із музикою у храмі. У Празі він 3-и роки працював у соборі, а пізніше - переїжджає до США, де він навіть став ректором Національної Музичної Академії Нью-Йорка. Його знаменита Симфонія №9 "З Нового світу" відкрила нам не лише чеську музику, а й музику американського континенту. Але ми слухаємо сьогодні вокальний цикл "Біблійні пісні" Антоніна Дворжака у 4-х частинах. "


І от Анета Ручкова та Йосеф Кратохвіл вже на сцені.


Слухаємо у їх бездоганному виконанні

Антонін Дворжак -- 4-и частини з вокального циклу "Biblické písně" ("Біблійні пісні")
- "Skříše má a pavéza má Ty jsi"
- "Bože, Bože, píseň novou"
- "Popatřiž na mne a smiluj se nade mnou"
- "Zpívejte Hospodinou píseň novou"


Відчуйте себе на концерті у залі...


То ж "слухайте" фото... Не заважатиму коментарями..













Яскраві оплески і "Браво!!".


Довго не затихали!



"А зараз ми переходимо до фортепіанної музики. Йозеф Кратохвіл дуже багато студіював фортепіано із наймолодших років його життя і досі він як органіст і піаніст, постійно вдосконалюється. Показом тої досконалості і майстерності є твори, які сьогодні прозвучать у концерті. А один із них це є Експромт Франца Шуберта


Франц Шуберт знаний є нам, як продовжувач симфонізму бетховенського, знаменитий творець незакінченої симфонії, є також творець вокальних циклів, які здобули всесвітню славу. А його безсмертна "Аве Марія" взагалі мало із чим може порівнятись. Але він був також піаніст -- вчитель музики. Звичайний вчитель музики, який все життя просто вчив дітей, але творив чудеса композиції. Слухаємо.."


Франц Шуберт -- Експромт Соль-мажор №3 op. 90


Слухаємо надзвичайну, чуттєву мелодію, що ллється...


"Слухаємо" фото...






І завершення...


Браво!!!


"Є ім'я, якого нема у сьогоднішній програмі, але про нього неможливо не згадати -- Ян Крштітель Кухаж. Цей композитор писав для органу, був диригентом, пропагандистом музики Моцарта. Він був на 5-ть років старший від Моцарта, але власне він відкрив світу оперні шедеври Моцарта, ставивши їх у Празі.


Ян Крштітель Кухаж був інтерпретатором Zingspiel-ів Моцартівських. Zingspiel ("зінгшпіль") або ж "співогра" -- такою є форма опери "Викрадення із Сералю" і "Зачарованої Флейти". Із "Зачарованої Флейти" ("Die Zauberflote") ми послухаємо арію Паміни -- доньки Цариці ночі  у виконанні Анети Ручкової у супроводі Йозефа Кратохвіла"


Всі зачаровані... Бо ж слухаємо 

Вольфґанґ Амадей Моцарт -- Арія Паміни "Ach, ich fühl's, es ist verschwunden" ("Ах, навік усе пропало") з опери "Die Zauberflote" ("Чарівна флейта")


Захоплює!


"Ach ich fühls, es ist verschwunden -
Ewig hin der Liebe Glück!
Nimmer kommt ihr, Wonnestunden..."


Ах! Прекрасне виконання!


Тонко і переконливо.


Надзвичайний діапазон і майстерність.


Відчуваєте?...


Відчуйте...



Завершення... Під бурхливі оплески!!!


"У італійській опері є 2-а імені, які можуть змагатися між собою: Джузеппе Верді і Джакомо Пуччіні. Джакомо Пуччіні -- як вершина, у нього той особливий нюанс почуттів між людьми і неперевершені його мелодії  закарбувалися назавжди. Зараз ми послухаємо Арію Мюзетти "Коли я заходжу" із опери "Богема" ".


Джакомо Пуччіні -- Арія Мюзетти "Коли я заходжу" з опери "Богема".


Насолоджуємось... Без коментарів...






Поклін під гучні-гучні довгі оплески і окрики "Браво!".


"Цю мелодію можна направду назвати гімном нашого Фестивалю, бо такого Cantabile, яке створив Дж. Пуччіні мало хто зміг досягнути після нього. Але інший композитор створював також чудеса піанізму. 


Франц Ліст -- який належить цілій європейській культурі сам говорив, що він належить не тільки до угорського народу, бо його коріння було із Угорщини, а також із Австрії -- його мама була австрійка. А здобув популярність, як піаніст, саме у Франції -- у Парижі, як диригент -- у Німеччині, а як творець церковної музики -- у Ватикані.


Франц Ліст, який був прекрасним піаністом-віртуозом, своєю вершиною піаністичної творчості вважав "12-ть Трансцендентних етюдів". У виконанні Йозефа Кратохвіла послухаємо Етюд №11 -- "Вечірні гармонії" ".


Поклін під оплески


І фантастичне виконання... Тут треба слухати... 
То ж залишаю Вас наодинці із музикою...







Браво!!!!


А на завершення концерту ми послухали частинку із "візитної картки" австрійського композитора Йоганна Штрауса.

Йоганн Штраус -- Арія Аделі «Мій пане маркіз» із 2-ї дії опери «Летюча миша»


Фантастично!!



І відео завжди хтось знімає ;)


Чудово!!





Фантастичне завершення!!


Браво!! Браво!!
Задоволені виступом музиканти ;)


Поклін.


І подяка!




Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек подякував музикантам




Браво!!!


Радості немає меж ;)


Оплески також і від Консула.



Браво!


Браво!


Браво!


І як тут "на біс" не виконати, коли публіка така чудова ;)

То ж "на біс" ми послухали

Mikuláš Schneider-Trnavský --"Sokolíčku, sokol" z cyklu "Drobné kvety"


Оплески і від директора Фестивалю -- провідної органістки Олени Мацелюх.


Від Генерального консула Павла Пешека.


І від усієї задоволеної публіки ;)


І на завершення фото для музикантів із Генеральним консул Чеської Республіки у Львові Павелом Пешеком та його дружиною Тамарою.



А також із львівським композитором Богданом Котюком та директором Фестивалю -- Оленою Мацелюх.


І вдвох...


І окремо із Оленою Мацелюх.


Чудовий вечір!! 
Дякую Йозефу Кратохвілу (фортепіано) та Анеті Ручковій (сопрано) за справжнє "cantabile"!

А Вам сподобалась стаття?
Чекаю коментарів ;)

А ми із Вами зустрінемось вже 5 серпня 2019 (понеділок) о 19:00 на концерті "Bach & Vivaldi" у Львівській національній філармоніїКвитки ТУТ або у Касі Філармонії.

Побачимось ;)


З повагою, Ваш фотограф Роман Тупись
----------------------------------------
  Хочете "живі" та "душевні" фото?
Дзвоніть і не пошкодуєте:
0509787625
0678663195
----------------------------------------
Цікавить фотозйомка -- пишіть мені:


Немає коментарів: