неділю, 22 березня 2020 р.

Вибуховий "СимфоRock". Фестиваль "Bach Contemporary" 2020. Репортаж!


  Привіт всім!
  Фотограф Роман Тупись туткай ;) Із дописом про 6-й концерт ІІ Міжнародного фестивалю "Bach Contemporary" у Львівській національній філармонії. Це був незвичний концерт "СимфоRock", який поєднав у собі золоті хіти від пристрасного джазу до запального року. Орган, струнні, фортепіано, саксофон, ударні, вокал -- це все поєдналося і творило гармонію під батутою молодого талановитого диригента Сергія Лихоманенка. Готові поринути у атмосферу свята і крутої музики? Тоді про все детальніше далі...

Починаємо!!

Ось так відбувалася підготовка до дійства.



Ударна установка на своєму місці ;)


Фортепіано теж вже на місці, але його іще налаштовували, щоб звучало "на ґлянц".


Нотна партитура органу вже на своєму місці ;)


Невеличкий фрагмент репетиції ;)


Красуня скрипочка вже відпочиває перед концертом, але це недовго --
 ще трішки і вона гордо звучатиме.


Фортепіано вже не може дочекатись ;)


Орган теж із нетерпінням очікує концерту ;)


Все налаштовано, то ж глядачі вже займають місця у залі.


Хтось іще у фойє розмовляє ;)


А ті, хто вже зайняв своє місце, то роблять селфі ;)


Розмовляють ;)


Гарний настрій мають :)


Та не всі іще на місці -- хтось іще легкою впевненою ходою крокує залом.


Позитив ;)


Глядачів д-у-у-у-ж-ж-ж-е-е-е багато!


Без телефона -- ніяк ;)


Вже все готове!



І всі готові.



Всі-всі...


Та іще пару слів можна розказати... :)


Але пора вже затихнути, бо починаємо!!!

Богдан Котюк -- відомий львівський композитор, музикознавець, органолог веде цей концерт:

"Добрий вечір, шановні пані і панове! Ми вітаємо Вас на концерті ІІ Міжнародного фестивалю "Bach Contemporary". Сьогодні у нас 3-ій фестивальний день і за цей день у нас 3-ій концерт. Ми фактично дійшли до кульмінації нашого Фестивалю і коли ми говоримо про назву самого Фестивалю -- "Bach Contemporary", то одразу уявляємо того сучасника, яким би був той Бах. Й.С. Бах був простою людиною, молодою, запальною, розбишакою, можна навіть так сказати, життєлюбом, людиною яка сповнена енергії, сил, завзяття і неймовірного таланту. Цей талант із одного боку підсумував то, що зробили його попередники, композитори які жили у попередні епохи, у тому числі підсумував цілу епоху бароко. Але разом із тим Й.С. Бах наче заглянув у майбутнє -- на 3-и століття вперед. Адже сама музика Й.С. Баха наскрізь проникнута тим ритмом, пульсом сьогодення. Через це так багато теперішніх музикантів, які працюють у різних стилях і жанрах, звертаються до музики Й.С. Баха і роблять свою інтерпретацію, свій кавер. Знаємо безліч варіантів, коли Бах звучить, як найкращий джазмен, рок-музикант. Зрештою, послухайте не одну його мелодію і Ви відчуєте той пульс -- джазу, року, той пульс, який нам дарує життя.

Ми сьогодні будемо мати можливість послухати експериментальну музику. Ця експериментальна музика є по-своєму еклектична -- вона поєднує у собі різні жанри. Вибудуваний наш сьогоднішній концерт теж по-своєму оригінально -- це не буде номерна структура, коли ми слухаємо один за одним хіти, а це будуть 4-и сети: 4-и уривки, які будуть представляти жанри сучасної музики, ті жанри, які заволоділи світлом вже у ХХ столітті, починаючи із джазу, від того часу, коли приїхали американські негри на виставку у Париж і показали свій джаз. Із того часу розпочався новий розвиток мислення людей, адже поєдналися абсолютно різні культури: європейська давня цивілізація і сповнена життєдайної сили африканська музика, яка на американському континенті здобула абсолютно нове звучання. Ми розпочнемо власне із того сету, який буде пов'язаний єдиним цілим і буде виконаний у симфонічному плані. Адже не випадково наш сьогоднішній концерт називається "СимфоРок" -- у нас буде частина симфонічного оркестру, два королі музичних інструментів -- орган і рояль, голос людський, який взагалі є найдосконалішим інструментом, а також ті, без яких джаз є неможливим -- ударна установка і саксофон.

Іще один важливий момент -- у нашому концерті будуть задіяні одразу кілька колективів, які зібрані у єдине ціле: наші львівські музиканти, музиканти, які приїхали із Києва, і ті музиканти, які творили цю програму. І ще у нас буде присутній плейбек -- запис, який буде доповнювати звучання. Запрошую учасників на сцену..."


І от -- всі вже на сцені!


Але іще чекаємо... На кого?


"І щоб це все разом зазвучало, необхідна душа, той, хто зосередив усі свої думки, як побудувати нову програму. Цю людину ми вже знаємо, зараз він представляє 2-а міста: диригент молодіжного симфонічного оркестру "Слобожанщина" (Харків) та Eclectic Sound Orchestra (Київ) -- Сергій Лихоманенко."

Сергій Лихоманенко!!
За правилами музичного етикету -- диригент подає руку концертмейстеру.


Взяли "ля" для налаштування...


І почався "Джаз"!


Орган, на якому грає Олена Мацелюх виконував свою важливу роль у цьому дійстві.


І саксофон теж має роль ;) 
Без нього взагалі б не було джазу ;)
На ньому грає мультиінструменталіст Ігор Мацелюх.


Так само і без ударних ця музика була б неможлива, бо хтось мусить задавати ритм.
Цим займається Юрій Олійник  ;)


І струнний квартет: Наталія Самострокова (скрипка), Ірина Литвиненко (скрипка), Марта Карапінка (альт), Олена Гуменюк (віолончель), а також піаністка Меланія Макаревич -- фантастично талановиті дівчата ;)


І все це разом творить неймовірно яскраву святкову атмосферу!


Емоції та майстерність диригента!!


Величний орган!


Королівське фортепіано!


Ритми!!


Прекрасно!!


Надзвичайно!!


Перфектно!


Відчуйте музику та емоції.. Без коментарів...
Фото самі все "розкажуть"...











Надзвичайне глибоке сопрано з.а. України Маріанни Лаби зачаровувало..



Відчуйте драйв! Відчуйте ДЖАЗ!!





Трішки інший погляд на музикантів -- із іншої сторони. 
Дуже цікаво і незвично.
Повна зосередженість!


Надзвичайно харизматичний, емоційний і точний диригент Сергій Лихоманенко.


Його емоції та жести -- безцінні!




Іще трішки цікавого...


І знову чудовий спів нерукотворного інструменту -- голосу у поєдананні із оркестром.
Джаз бурлить і драйвує!




Публіка дістає неймовірне задоволення!


Зачудовані...


І...


Емоційно-вибухове завершення!!


Браво!!! 
Густі, яскраві, гарячі оплески вдячної публіки одразу заповнили зал і довго не замовкали.


Поклін задоволених артистів.


"Я думаю Ви всі впізнали твори, не буду усіх перераховувати, а це знаменитий "Wonderful World" Луї Армстронга, "Регтайм" Скотта Джопліна і завершила сет музика Джорджа Гершвіна. Хотів би представити виконавців, які сьогодні Вам презентують цю прекрасну музику. Почнемо із струнної групи: Наталія Самострокова (скрипка), Ірина Литвиненко (скрипка), Марта Карапінка (альт), Олена Гуменюк (віолончель). За ударними інструментами Юрій Олійник, на саксофоні мультиінструменталіст Ігор Мацелюх, за органом -- Олена Мацелюх, за фортепіано -- Меланія Макаревич і солістка -- заслужена артистка України Маріанна Лаба.  І ще хочу представити 2-х людей, яких нема сьогодні тут, але вони приклалися до того, щоб музика звучала саме так, як ми її чуємо -- це Євген Жаку (зробив аранжацію композицій) та Юрій Яцук (музикант із Одеси, який зробив плейбек).

А ми переходимо до 2-го сету, який називається "Поп"".


Підготувались...


І почали!! Звучить "Поп"


Емоції Сергія Лихоманенка безцінні..


Зосередженість!


Музиканти чітко, але від того не менш душевно грають..


Наповнюють простір гармонією.




Неймовірне сопрано!


Відчуймо атмосферу.. 
Залишу Вас наодинці із музикою...





























Поклін під оплески та окрики: "Браво!!"



Браво!!!


А тепер -- невеличка перерва ;) 
Кожен користається нею по-своєму ;) 

Для цього хлопчика це можливість сфотографуватися на сцені ;)


Для когось це теж можливість увіковічити момент на знимці.



У кожного свої уподобання ;)


У фойє дуже людно.


Та окрім фотографування можна подивитись чудові картини художниці Олени Каменецької-Остапчук.


Та все ж селфі у тренді ;)



Розмови також завжди у тренді :)


Можна було також творити добро!
Фестиваль долучився до збору коштів для талановитої 10-річної дівчинки --  Прочко Роксоляни. У Роксоляни діагностована гостра лімфобластна лейкемія (рак крові), пізній ізольований кістково-мозковий рецидив. Уся потрібна інформація є на фото, а також на сторінці Врятувати Роксоляну Прочко
Ви теж можете долучитись і допомогти Роксоляні бути здоровою.


І от, вже починається 2-га частина концерту


"Справжня добра музика звичайно ж починається від Й.С. Баха. У часи Баха, щоб послухати добру музику потрібно було йти у церкву, бо там були професіонали, які виконували свої композиції, ті, які творили для Господа, для людей. А під церквою могли збиратися простолюддя, яке також виражало свої емоції музичними засобами. Цей фольклор існував і в такому вигляді також. Пани звичайно ж мали свої капели, які розважали панство у палацах. 

А прийшло ХІХ століття і відбулася своєрідна революція -- оперний театр дав можливість людям знайомитися із драмою, переживати емоції і разом із тим почути прекрасну музику. Той композитор, який справді вмів знайти такий хіт, який запам'ятався б одразу, діставав величезну популярність, тому йому тут же замовляли наступну оперу і люди вже знали: "О, то та мелодія, як м виходили із оперного театру і всі люди наспівували її". Це той спосіб запам'ятовування музики, мовного імені.



Але прийшов наступний час -- брати Люм'єр у Франції винайшли кінематограф і відбулися величезні зміни. Спочатку він був німий, але недовго, бо в же тоді знаменитий французький композитор та органіст Каміль Сен-Санс був першим, який виконував свої імпровізації  у тому залі, де відбувалась демонстрації фільму, відповідно під ту картинку, яка була на екрані. А вже пізніше ці тапери розповсюдилися і супроводжували німе кіно. Власне таким був Скотт Джоплін. І тепер ми маємо кінематограф, який диктує моду -- тепер ми йдемо на той фільм, у якому є направду добра музика, а виходячи з кіно ми наспівуємо чи насвистуємо той мотив. Якщо композитор зробив добрий саундтрек до кінофільму, він одразу стає популярним. Голівуд вміє оцінити добру роботу. І ми переходимо до 3-ї частини нашого концерту і це будуть "Саундтреки".


Наш оркестр вже на сцені!


Почались "Саундтреки"!!


Магія музики кіно! Оживає завдяки талановитим музикантам.


Під контролем диригента.



Перфектно!!


І так!


Скрипочки і віолончель.


Думки про неземне...


Віддача!





Творення знайомих усім мелодій у оригінальній обробці.


Відчуваєш себе, немов у кіно.


Відчуйте це і Ви! "Слухайте" та "відчувайте" фото.. без коментарів...




















На концертах завжди дуже цікаво спостерігати за диригентом і його рухами
Ось тут вдалось зафіксувати цілу плеяду емоцій диригента -- дивіться і насолоджуйтесь ;)


















І... Орган... у вмілих руках Олени Мацелюх.



Сет завершився вибухом овацій!! Кожному!






"Ця вся музика напевно була би неможлива, якщо б не люди, які хочуть посприяти звучанню цієї музики. Музиканти із різних приїжджають міст до нас на Фестиваль і щоб їх розмістити пішов нам на зустріч комплекс відпочинкових закладів "TURUL", якому ми дуже вдячні. А ми продовжуємо наш концерт завершальним сетом, який дав назву цілій програмі -- "СимфоRock"."


Слухаємо!!


Ну що ж, "СимфоRock"!


Помах диригентської палички і ми вже на рок концерті.


Але не на простому, а із оркестром!


Публіка насолоджується драйвом!


Nirvana, Queen, Aerosmith, Kiss...
Ці безсмертні рок-хіти звучали дуже й дуже круто!!



А ще й із неймовірним сопрано Маріанни Лаби -- це взагалі бомба!




Ніхто себе не стримує і знімає відео ;)


А хто не знімає відео, той насолоджується.



Та все ж любителі відео завжди є ;)


Драйв!


Експресія!


Повний вперед!


От так реагували на музику глядачі -- у захопленні!


Меланія Макаревич немало долучилась до цього захоплення.


Рух...


А із органом рок звучить іще неймовірніше!


Скрипки теж доповнюють!


Емоції публіки.



Стає ще "гарячіше"!


Відчуваєте спеку?


Відчуйте її на повну -- уявіть, що Ви у залі..


Музика все загострюється!



Різні погляди...



А також і так.


Могутнє соло сопрано!


І...


Завершення!!!!


Браво!!!


Заслужені оплески та овації стоячи! 


Браво!!!



Публіка довго не відпускала...


Браво!!





А після концерту... Знимочки для музикантів ;)

Фото для талановитої красуні-піаністки Меланії Макаревич мусить бути.


А також для фантастичного диригента Сергія Лихоманенка та фантастичної солістки Маріанни Лаби.


А якщо поруч іще й улюблений чоловік, то із ним теж фото обов'язково ;)


І для Олени Мацелюх та Маріанни Лаби


А також для Наталії Самострокової із Ігорем та Оленою Мацелюх.



І на завершення -- спільне фото усіх учасників концерту!!


Крутий був концерт -- вибух емоцій та драйву! 
Дякую музикантам за неймовірний заряд!!

Чекаю Ваших коментарів ;)
 
Наступні статті вже скоро ;)
Побачимось ;)

З повагою, Ваш фотограф Роман Тупись
----------------------------------------
  Хочете "живі" та "душевні" фото?
Дзвоніть і не пошкодуєте:
0509787625
0678663195
----------------------------------------
Цікавить фотозйомка -- пишіть мені:

Немає коментарів: