вівторок, 16 жовтня 2018 р.

Здибанка із Владикою Володимиром Груцою. "Молитва - це дія". Репортаж!


  Привіт всім!
  Фотограф Роман Тупись тут як тут ;) Із свіженьким дописом про дуже цікаву подію, а саме "Здибанку із Владикою Володимиром Груцою" для Молодіжних спільнот, яку 11 жовтня 2018 року організувала Молодіжна Комісія Львівської Архиєпархії УГКЦ. Що там було? Яка тема? Як? А про це Ви дізнаєтесь вже зараз... Детальніше далі...
Давайте дізнаватись про все ;)

Відбувалася "Здибанка" у церкві св. Софії Премудрості Божої, а вірніше у нижньому храмі Святого Климентія Папи Римського.


Зайти можна було от так одразу вниз ;) На невеличкому подвір'ї, де пізніше відбуватимуться виступи музикантів, ще проводяться приготування. Все дуже гарно прикрашено. Під вечір ми побачимо, як же ж воно все виглядатиме ;)


У холі також розмістився стенд із футболками та світшотами, на яких є гарні і цікаві надписи християнські ;) Хороша і модна альтернатива одягу для молоді ;)


Як би хто зголоднів, то буде що посмакувати від Домашньої пекарні "Кримська перепічка"

Є усе, чого можна бажати ;)

І кіш


І трикутнички із печінкою


Із капустою


З сиром та шпинатом


А як захоче хто пити, то є і чай і кава, і вершки ;) 



 У храмі Святого Климентія Папи Римського тим часом вже практично все готове до зустрічі.


А смаколики ще терпляче нудяться у кошиках, немовби кажучи: "Нуж бо витягуйте нас скоріш і їжте!" :) . Сказав їм, що б вони не переймались, бо скоро прийде їх час :)


Ось трохи смакоти від Домашньої пекарні "Кримська перепічка" зібрали до колективного фото :)


Іще фото різних продуктів, щоб вони не образились на мене, що їм не зробив знимки ;)


А от вже й молодь сходиться на "Здибанку" ;)


Спілкування.


Яскраві запрошення є у кожного


Поки не почалось, то всі спілкуються ;)


Контакти Молодіжної Комісії Львівської Архиєпархії УГКЦ на екрані перед нами. Про це ще дізнаємось далі детальніше ;)


Чим ближче до початку -- тим більше стає учасників. А це дуже тішить ;)


От вже і Владика Володимир є, але іще спілкується у коридорі


Дуже щирий та відкритий до діалогу.



І багато усміхається.


Іще трішки розмов...


Святе Письмо чекало свого часу.


І трохи фото без коментарів -- відчуйте цю атмосферу...















Отець Михайло уже готовий починати..


Голова Молодіжної Комісії ЛА УГКЦ отець-диякон Степан привітав усіх присутніх:
"Слава Ісусу Христу! Щиро вітаю усіх Преосвященний Владико, всечесніші отці, дорогі друзі, спільноти, лідери спільнот. Ми із Молодіжною комісією дуже тішимось, що змогли тут так чисельно зібратися, щоб розпочати цей рік разом у дусі церкви. Новий християнський рік розпочинається 14 вересня. Коли ми разом спільнотно можемо розпочати духовний рік. Розпочнемо його із молитви. "


Слухаємо уважно.


І почали:

"Благословен Бог наш завжди нині повсякчас і на віки вічні"


"Амінь!"


"Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш‚ Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші."


"Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, завітай і зціли немочі наші імени Твого ради."


"Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться Ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого."


Усі ревно та душевно молились.


 "Премудрість прості, вислухаємо святого Євангелія."

Від Матея Святого Євангелія читання:
"Будьмо уважні. Сказав Господь своїм учням: Ви – світло світу. Не може сховатись місто, що лежить на верху гори. І не запалюють світла і не ставлять його під посудиною, лише на свічник, і воно світить усім у хаті. Так нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі."


"А зараз будемо молитись Ісусову молитву і просити у Господа, у Тройці Святої дар віри, надії, любові, мужності, щоб прийняти це світло і завжди бути відповідальними за це покликання і йти туди, де Господь нас чекає."


"Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас грішних!


Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас грішних!


Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас грішних!  


Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас грішних!   


 Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас грішних!...."


 Премудрість!


"Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від
серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу
Богородицю, Тебе величаємо."


"Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері, всеславних і всехвальних апостолів і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець".


Отець дуже тішився, із того що ця зустріч відбувається у Католицькому Університеті


Темою цього року є "Молитва -- це дія"  і зараз ми подивимось коротеньке відео про це, що ж таке молитва -- чи це момент пасивності чи дія, яка змінює і провокує до дій.

На жаль відео у мене немає (лише фрагменти на фото), але подивіться як уважно люди його дивляться ;)




Хтось навіть не побоявся із малечею прийти на цю "здибанку" ;)


Давайте подивимось без коментарів... Відчуйте...











Оплески для авторів відео ;) 


А зараз Владика Володимир Груца скаже свою думку.

"Слава Ісус Христу! Поки що не знаю що говорити, але зараз щось накреслиться ;) Я свідомо не хотів бачити цього ролика раніше, бо хотів стати одним із Вас -- сісти, подивитися і подумати. Хочу подякувати команді Молодіжної Комісії на чолі із отцем-дияконом Степаном. Наскільки у ньому є дії та сили -- зорганізувати Вас у цей вечірній час, знайти мене... Велика дяка!" 
 






"Що таке молитва то Ви напевно знаєте ;) Вчили на Катехизмі. 
Це то саме, що навчити когось що таке любов. ніби таке просте слово, а ось спробуй його пояснити. Це така справа дуже універсальна, як і молитва. Тут не є якоюсь таємницею, що молитва -- це зустріч. Однозначно. Ми можемо багато про Бога знати. Серед молоді, на жаль, у студентських колах зароджується питання такого гностицизму, де людина хоче раціонально все і про Бога пояснити: "А чого то у Біблії так є, а чого Ісус так робив?.." 
Вчора мали зустріч у монастирі Редемптористів і один співбрат є на Сході України де недавно збудували церкву. Він ділився такими першими кроками душпастирства. Приходить тепер сусід на Літургію, старший чоловік. А коли ще вони будували церкву, було 7 липня і вони не працювали. Пришов дід і каже: "А чого Ви сьогодні не працюєте?" Вони йому відповіли, що сьогодні свято Івана Хрестителя. Він їм відповідає: "Такого я не знаю.. Я знаю Ісуса, а Івана Хрестителя.. Я такого не знаю..." От це є наш сучасний світ. 



Кожен дуже уважно слухав Владику Володимира, вбираючи кожне його слово.




"Дуже радий, що прийшли також і духівники, і представники монашества, які опікуються молодіжними спільнотами по парафіях. Вернемося до молитви, як зустрічі. Дуже гарно, що зустріч ми розпочали саме молитвою. У Вас у спільнотах завжди буде таке питання -- як зорганізувати Ваші зустрічі, що робити і з чого починати? Завжди починайте так, як ми почали сьогодні -- із молитви. А краще із Літургії. Проблема є у тому, що дуже часто ми не розуміємо.  Прохання до духівників -- провести Літургійну Катехизу. Пояснити, що то таке наприклад Вечірня. Якщо сказати, та то таке коли там дяк Псальми читає і т.д., то ніхто на таке не прийде. А якщо розказати, що то є Вечірня, священик молиться молитви, що у центрі Вечірньої спів "Світло тихе", а це означає, що у народах Сходу була традиція, що батько, коли приходив, то запалював світло, і в храмі запалюється світло, вдячність за прожитий день.. Вже воно цілком по іншому сприймається.   

Молитва -- це дія. Який вид молитви любите?..."


Прозвучали різні відповіді: "Молитва Тезе, молитва у серці, ранішня молитва..."


 "Колись були популярними молитви, ритмічні Хресні Дороги із музичними інструментами. А зараз люди дуже потребують тиші. Тому зараз є чування вечірні, нічні, коли людина може нарешті замовкнути, побути в тиші. А коли ми є у тиші, то ми діємо чи ні?. Хтось із письменників сказав такі слова, що тиша -- це найвища форма активності". Тому в тиші постають ідеї. Уявить собі: Ви у чужому місті і Вам треба найти вокзал. Ви йшли, кудись зблукали, а вже скоро поїзд буде їхати.. Можна впасти у таку річ, як бігати, метушитись, а можна зупинитися, зорієнтуватись і когось запитатись. 


"Ми всі потребуємо того внутрішнього заряду, який отримуємо від молитви, бо "акумулятор нашого життя" висідає і нам треба джерела живлення. Якщо у нас телефон дуже сильно розряджається, то ми шукаємо джерело живлення, бо знаємо, що якщо він розрядиться повністю, то ми деякий час взагалі не зможемо його увімкнути. Так є також із нами -- можна дуже легко вигоріти емоційно. 


Є дуже багато альтернатив. Наприклад сьогодні, була альтернатива сходити кудись в театр, на піцу або вдома із кимось сваритись. Багато зараз робиться для відпочинку людей -- розважальні центри і т.д. А чому стільки людей є втомлені від життя? Бо без Бога людина не зможе відпочити. Ісус Христос шукав час на тишу... На молитву.. Для того, щоб з'єднатися разом із Отцем. Я дуже підтримую цю ідеї: "Молитва -- це дія". Але ще б додав у дужках таке: "Молитва тиші -- це дія". І якщо ми маємо 5 хв часу, йдемо по місті, зайдемо до храму і посидимо мовчки 5 хвилин, то це не є марнування часу, а підзарядка акумулятора нашого життя".



Якщо би ми їхали автомобілем і бачили, що пальне закінчується, але на заправку не заїжджаємо, бо немає часу, запізнюємось кудись.... Але в один момент серед лісу наш автомобіль може зупинитись і ми не осягнемо бажаної цілі.

Є також контакт тиші...  Закохані є на одній лінії і дуже часто можуть сісти на лавочку, взяти себе за руки і так у тиші сидіти. І вони не мусять один одному щось пояснювати. 
І ми так само не мусимо у нашій молитві постійно Богу нагадувати чи пояснювати, що ж він іще нам не зробив. Важилво прийти, бути, слухати і тоді діяти."



От так люди собі записували  цінні думки Владики Володимира.


І занотовували у голові..




А зараз буде можливість задати питання.


"Як зробити так, щоб молитва була щирішою і уникати спокус, які можуть відволікати під час неї?"


 "Досконалість немає меж. Спокуси нічого надзвичайного не роблять, а лише виконують завдання спокушати. Боротись проти спокус немає сенсу, бо це є виснаження.


Ось наприклад я зустрінусь із людиною, спілкуюсь, дивлюся і очі, і ось хтось підійшов і хоче вклинитись у наш діалог. Якщо ми не звертатимемо уваги, то він відійде. А якщо ми почнемо ту особу відганяти, то вона ще більш настирливо почне заважати нам. Ми входимо із нею у контакт. Щось подібне є і духовному житті. Якщо ми разом із Богом, у молитві, Святому Причасті, то та спокуса відійде, бо не буде мати що робити... "


Аж модератор Олег заслухався ;)


 А зараз маємо іще одне питання: "Про записки із молитвами, які зустрічаються у церкві, хтось кладе. Змов молитву 25 раз і тоді здійсниться те, що ти просиш. Або щось схожого роду"


"Бог не є математиком, він не рахує. І не важливо чи 24, 23 чи 25 разів.. А Вам треба бути уважними, і якщо бачимо щось схоже, то одразу забирати подібне, щоб інших не вводити в оману. Бо якась бабця знайде і змусить Вас це все переписувати 25 разів"  :)


І подяка для Владики Володимира -- світшот із надписом "Бог є добрий"


Оплески і подяка!!


А Владика одягнув його одразу ;)


Модератор Олег запросив усіх перекусити смачненьким, а також спілкуватись під час цього ;).


Ось і дочекалось смачненьке свого часу ;) 





І файнезні футболки також ;)


Почалося частування :)



А ось і фотозона готова.


Поки що тут пусто, але ненадовго.


Бо ж усі тут ;)



Ласуємо і набираємось енергії!




Фото із Владикою мусить бути! ;)



І спілкування теж ;)


А тим часом Василь (гітара, вокал), Іван (флейта) та Роман (перкусія) виконували чудові пісні.


Фотозона запрацювала :)


Можна було соь так зручно слухати :)


Послухаймо і ми... Без коментарів.. Пориньмо у цю атмосферу...

















Як же ж без фото на згадку? Ніяк!
Дякую хлопцям за чудову і якісну музику!!!


І ще трішки таких фото :)



А лідери молодіжних спільнот мали забаву ;)


От таку ;)


Владика теж тут ;)


Дивимось без зайвих коментарів ;)




І ще фото для друзів ;)




Іще були чудові доповіді Олега про молодь


Зрештою тут самі все прочитаєте на слайдах і фото ;) Не коментую ;)


















А зараз іще слово матиме Юлія із Молодіжної Комісії


Цікаво...


А ось і Юля ;)

Розказала про спеціальний посібник для лідерів та духівників молодіжних спільнот, який можна завантажити ось тут. Але будь-хто цього не зможе зробити, бо діє авторизація ;)





І ще слово від Марічки (вона теж із Молодіжної Комісії) ;)
Розповідала про соціальні мережі і як там знайти ресурси Молодіжної комісії





Благословення Владики Володимира!!



І тепер вже на повну робимо селфі, фото, слухаємо чудову музику ;)




 Ось так це відбувалось!!





Отець-диякон Степан тепер на перкусії, а Роман на гітарі грає і співає ;)


Дуже гарно і душевно...



ФотО!!


Гарний настрій!!


А тепер вже і отець-диякон Степан не втримався, та й вирішив зіграти та заспівати. Вийшов гурт "майже" "PopryVse", бо ще одного гітариста бракує ;)


Задоволені люди :)


Разом із хлопцями ми співали "Люди ніби ангели, тільки однокрилі...", ловили момент "Carpe Diem", шукали шлях до Бога із піснею "Не шукай бути Богом..", а також іншими хітами ;) Більше можете послухати і подивитись на їх каналі.

Слухаємо отже, насолоджуємось і не втомлюю Вас коментарями...  :)

























Для команди Молодіжної Комісії фото має бути!!
Зліва на право: Олег, отець-диякон Степан, Марічка, Юля.


І для Марічки окремо ;)


І ще такі :)




Чудова була "Здибанка з Владикою"!
Маю надію і Вам сподобалось читати і Ви віртуально там побували, та й чогось корисного дізнались ;)

Чекаю Ваших коментарів :)

P.S. Якщо Ви були на "Здибанці" і бажаєте фото оригінальної якості (у статті є не всі, які зробив) -- пишіть мені і дам Вам посилання  для завантаження;)

Зустрінемось скоро ;)

З повагою, Ваш фотограф Роман Тупись
----------------------------------------
Хочете "живі" та яскраві фото із Вашої події?
Дзвоніть і не пошкодуєте:
0509787625
0678663195
----------------------------------------
Цікавить фотозйомка -- пишіть мені:

2 коментарі:

Марія Бабяк сказав...

Дуже крутий та інформативний репортаж, а фото взагалі бомба 😍

Ярина Фурдига сказав...

Крута зустріч, круті фото😇😍