пʼятницю, 27 березня 2020 р.

Орган і рояль.Фестиваль "Bach Contemporary" 2020. Репортаж!


  Привіт всім!
  Фотограф Роман Тупись вже тут ;) Із дописом про концерт-закриття ІІ Міжнародного фестивалю "Bach Contemporary" у Львівській національній філармонії. А був концерт не простий, а королівський, бо орган і рояль по-праву вважаються саме такими інструментами ;) Запалювали цей вечір фантастично талановиті королеви музики: Олена Мацелюх (орган) та Меланія Макаревич (фортепіано). Але це іще не все ;) Музика оживатиме за допомогою пісочної анімації художниці Ольги Куц. Цікаво, як це виглядало? Про все детальніше далі...

 Починаємо...
Привітаємось із королем інструментів -- органом ;)


Що ж це таке?
А це робочий інструмент художниці-чарівниці Ольги Куц.
Саме на ньому за допомогою піску оживатиме музика.


Іще пусто...


А поки пусто, то налаштовують фортепіано, щоб усі нотки звучали так, як треба.


Фортепіано налаштоване, а отже глядачі вже бігцем займають місця у залі.


Були навіть гості із Китаю.
Дуже позитивні хлопці.


А це букети квітів.. Як Ви думаєте для кого?
Правильно -- для наших чудових музикантів ;)


Цікаві розмови ;)


У фойє багато люду ;)


А хто на місці, той робить фото ;)


Фортепіано вилискувало усіма клавішами і йому не терпілось вже заграти ;)


Вивчаємо програмку ;)


Глядачі іще займають місця...


І от, вже концертне освітлення на сцені.. Початок!!


Богдан Котюк -- відомий львівський композитор, музикознавець, органолог  вже на сцені і веде цей концерт:

"Христос Народився! Шановні пані і панове, ми вітаємо Вас на останньому концерті ІІ Міжнародного фестивалю "Bach Contemporary" у залі ім. Станіслава Людкевича Львівської національної філармонії. І проходить він із успіхом. Твори на сьогоднішньому концерті є дуже цікаві, бо розраховані є на двох королів: королівський інструмент -- рояль і король всіх інструментів -- орган. І ці інструменти звучатимуть разом, як 2-а оркестри і будуть не стільки змагатися між собою, стільки доповнювати один одного і це буде своєрідна симфонія королівських інструментів. Це дійство буде доповнюватися пісковою анімацією. Протягом Фестивалю ми мали дуже цікаві програми, які представляли не лише музику бароко і Й.С. Баха, а й мали можливість послухати сучасну музику, ту музику, яка власне натхненна є музикою епохи бароко. Зрештою, Й.С. Бах із його помислами, неймовірними ідеями, залишається сучасним і сьогодні, хоча 300 років минуло від того часу, коли творилася ця музика. Маємо надію, ця музика і надалі буде збуджувати думки все нових і нових музикантів для творення музичних шедеврів. 


Ми розпочнемо із молитви, яка сформована у різдвяний час. Італійський композитор П'єтро Йон був органістом у Ватикані. Власне на Різдво виступаючи там у Соборі св. Петра був почутий американським продюсером, який запросив його після цього концерту, а власне після того твору, який ми зараз послухаємо, запросив у США у церкву св. Патрика. П'єтро Йон буде відкривати і закривати сьогоднішній концерт. Це композитор, який намагався якнайглибше проникнути у суть григоріанського співу, а твір, яким ми розпочинаємо -- фактично ранній із його творчості, але є одним із найпопулярніших у італійсько-американського композитора П'єтро Йона. Музику ми слухаємо у виконанні 2-х інструментів, на яких зіграють талановиті Олена Мацелюх (орган) та Меланія Макаревич (фортепіано), а пісочну анімацію творитиме Ольга Куц."


Всі готові!


Наші артисти вже на сцені під оплески публіки.


Поклонились.



Звучить

П'єтро Йон -- "Jesu Bambino" ("Ісус Дитя", "Колискова").

 Дуже урочиста, легка мелодія.


Надзвичайна музика, а Ольга Куц візуалізує її за допомогою піску.


Надзвичайно!


Легкість і повітряність короля всіх інструментів, який звучить завдяки таланту Олени Мацелюх.


А завдяки таланту Ольги Куц "оживає" картина народження Спасителя.


Майстерність!



Талант!


Ось так все "оживає".


Щиро, легко, урочисто -- це фортепіано звучить від доторку рук таланту Меланії Макаревич.


Слухаємо і проникаємось атмосферою... Без коментарів...










Завершення!!


Спаситель Ісус Народився!!


Бурхливі оплески і задоволені музиканти ;)


"Так народження Ісуса Христа уявив собі П'єтро Йон -- "Jesu Bambino" ("Ісус Дитя").
А ми переходимо до музики яскравого представника і фортепіанної, і органної музики, композитора, який творив просто чудеса на фортепіано, він був також і прекрасним органістом, який також писав шедеври для органу. Мало хто напевно знає, що Франц Ліст бував у Львові по декілька разів, навіть вулиця у нас є Франца Ліста. А ті концерти залишили таке незабутнє враження у людей, що про нього просто легенди  ходили.


Франц Ліст був угорцем за походженням, однак ця музика угорська у нього була дещо іншого колориту -- більш проникнена циганськими наспівами, оскільки в той час, коли жив Франц Ліст у Європі, власне циган сприймали як угорців. І сам він зрештою не дуже глибоко вникав у музику свого народу, але яскравість тих образів, яку демонструє нам Франц Ліст у своїй "Угорській фантазії" допоможе нам відчути колорит."


Франц Ліст -- "Угорська фантазія" (у перекладі для органу та фортепіано)

Орган розпочав велично і глибоко!


До нього доєдналось королівське фортепіано своїми особливими тембрами


Талановито!


Творяться угорські фантазії за допомогою піску.


Відточеність рухів..



Ось така краса!!


І чудова музика у виконанні королівських інструментів!


І...


Бачимо історію, як коханий освідчується своїй нареченій.


Відчуйте!


Експресія!


Рух!





Філігранність!





А ось вже і угорське весілля ;)



Відчуваймо колорит!


А от такі гарні колоритні львівські пані прийшли послухати чудову музику.. ;)



Насолода!


Тут вже і уся родина є у фантазії Ольги Куц за допомогою піску ;)


І не тільки.


Відчуйте себе у залі..


Тут завжди хтось знімає відео.


А колоритна музика переносить нас в Угорщину.


Заворожені...


Браво!!!



Задоволені музиканти!! Браво!


"Наступний твір, який ми зараз послухаємо -- це Т. Шмуцлер, справжній американський композитор, який, як випливає із його прізвища, напевно мав німецьке коріння. Сам він багато експериментував із музикою різних народів. Але дуже велика роль є англійської коляди у його фантазії, яка зараз прозвучить -- "Різдвяне свято". За органом -- Олена Мацелюх.



Отож,
Т. Шмуцлер -- "Різдвяне свято"


Свято настає..


Проникливе виконання..


Яскраво!


От таке бачення Ольги Куц.. Зима!



Захоплює!


Надзвичайно!


Публіка замріяна...




Оплесків не забракло!!!


"На ІІ Міжнародному Фестивалі "Bach Contemporary" було багато гостей -- із різних міст України, з Франції і звичайно ж їх треба було десь розміщувати. Нам із цим допоміг птах щастя -- "Turul". Так називається мережа відпочинкових комплексів, які розміщуються у Берегово і у Львові. Щиро дякуємо за допомогу!


А ми доходимо до того птаха, який чарував -- Франца Ліста, того "птаха щастя", який носив його по країнах Європи, з'їздив весь "Старий Континент" із своїми концертами, людина, яка не сиділа на місці буквально ні дня, людина, яка з'їздила Україну і знайшла тут своє 2-ге кохання. І ми зараз слухаємо його абсолютно унікальну фортепіанну композицію. Це був піаніст, який демонстрував чудеса техніки. Напевно і зараз ніхто не зрівняється із ним, із тим піаністом, імпровізатором, віртуозом. "Totentanz" -- наступний твір у виконанні Меланії Макаревич.""


Слухаємо
Франц Ліст -- "Totentanz"


Дуже містичний твір...


Перфектне виконання!


І своє бачення Ольги Куц...



От так неймовірна музика Франца Ліста заповнювала зал..


Талант!



Змушує задуматись про життя...



І...


Емоційне завершення!!


Оплесків не бракувало!!!


Усміхнена та задоволена Меланія Макаревич ;)


"Таким феєрверком урочистості ми відзначимо це Різдво, це Чудове Дитя, яке принесло людству спасіння. І це свято продовжується. Народження Ісуса Христа відбулося у багатьох музичних творах, але найбільш знаним був твір "Месія" Г.Ф. Генделя. Георг Фрідріх Гендель, який жив у той же час, що і Й.С. Бах, і він створив величезну ораторію, яка представила життя Ісуса Христа від народження до Воскресіння.


Подібну ідею поставив собі французький композитор Олів'є Мессіан, який працював органістом у храмі св. Клотильди у Парижі 64 роки -- служіння Богу і служіння музиці. Це була надзвичайно віруюча людина, яка створила для органу не один шедевр. Одним із таких є "Noȅl" або "Різдво" -- це вершина його органної творчості. І ця вершина завершується знаменитою 10-ю частиною -- "Бог серед нас". І ми послухаємо цей твір у виконанні провідної української органістки, яка фактично є душею нашого Фестивалю, людина, яка встигає дуже багато, має величезну кількість програм -- творчість Й.С. Баха у кількох програмах, творчість різних композиторів романтиків, французька музика -- одні із найскладніших творів "Страсті". Коли ми говоримо про сучасну музику, то також Олена Мацелюх має у своєму репертуарі величезну кількість різних композиторів, починаючи від американських композиторів, так само і музика українських композиторів, яку вона пропагує у цілому світі. Вона організувала також і літній Фестиваль "Pizzicato e Cantabile". Це органістка, яка одночасно є солісткою Львівської національної філармонії, Рівненської філармонії, Львівського органного залу.. Але ми вертаємося до того свята, яке є поміж нами. І сьогодні є присутній Ісус Христос -- Дитя, яке прийшло на землю, щоб спасти люд свій весь".


І от розпочався твір... зачаровує...


Олів'є Мессіан -- "Бог серед нас" із циклу "Різдво".


Яскравий твір, сповнений цікавих тембрів...


Перфектне виконання!


Слухаємо... Фото все самі розкажуть..
Без коментарів...










Браво!! Оплески!!!


"Ми сьогодні маємо останній концерт Фестивалю. І протягом усіх днів ми згадували про дитину, яка потребує нашої допомоги -- дівчинку Прочко Роксоляну. Вона потребує пересадку кісткового мозку. Звертаємося до усіх небайдужих допомогти. Християнський обов'язок власне полягає у тому, що не тільки думати про хліб насущний, а й про ближніх. Це одна із найважливіших заповідей, що є суттю християнства: "Возлюби ближнього, як самого себе".  


Основа музики, яка прозвучить і завершальному нашому творі заклалася досить давно. Григоріанський хорал -- це той одноголосий спів, який церква принесла ще у VII столітті у храм, саме ці мотиви. Ці мотиви по різному трактувалися, надихали композиторів на те, щоб створити свої композиції, але це було обмежене храмове звучання. Але зараз ми послухаємо, як до григоріанського стилю піднісся той композитор, про якого ми говорили із самого початку -- П'єтро Йон. Найбільші його 2-а твори: "Jesu Bambino", який прозвучав на початку нашого концерту і "Concerto Gregoriano".


"Concerto Gregoriano" у 4-х частинах, який П'єтро Йон запланував саме для фортепіано і для органу. Він був і піаністом, і органістом, то ж відповідно зробив так. Він хотів також зробити оркестровку для оркестру, але це йому не вдалося за життя. 



То ж П'єтро Йон залишив його у тому вигляді, у якому ми його зараз послухаємо у виконанні Олена Мацелюх (орган) та Меланія Макаревич (фортепіано)".


Олена Мацелюх та Меланія Макаревич вже на сцені.



П'єтро Йон -- "Concerto Gregoriano" 
 у 4-х частинах: Allegro, Adagio, Scherco, Finale.


Слухаємо шедевр і насолоджуємось!
Най фото звучать і самі все розкажуть...
Без коментарів...





































Завершення!!!!


Подяка!!


Браво!!!


І заслужені квіти!!





Щасливі!!


І композитор Богдан Котюк також отримав квіти ;)



Був також твір "на біс" ;)

А "на біс" прозвучав
П. Чайковский -- "Танець феї драже" із балету "Лускунчик"




Браво!!


Овації стоячи!!



Задоволені артисти!!


Браво!!


І пора робити світлини на згадку ;)

Фото для Олени Мацелюх із Богданом Котюком.


А також для цілої команди концерту.


І для наших королев органу та фортепіано у різноманітних варіаціях ;)






І ще такі вдвох ;)

Веселі :)


Трішки серйозніші ;)


І знову веселі!!


Чудовий був концерт!
Дякую за чудові емоції та враження!

Надзвичайний ІІ Міжнародний фестиваль "Bach Contemporary"
завершився! Це було фантастично! Дякую усім-усім!

 І ось цим дописом завершився цикл статей-репортажів про концерти. Щиро радий, що міг долучатись, до популяризації музики Й.С. Баха і його сучасників.

Чекаю Ваших коментарів ;)
 
Наступні статті вже скоро ;)

Побачимось ;)

З повагою, Ваш фотограф Роман Тупись
----------------------------------------
  Хочете "живі" та "душевні" фото?
Дзвоніть і не пошкодуєте:
0509787625
0678663195
----------------------------------------
Цікавить фотозйомка -- пишіть мені:

Немає коментарів: