пʼятницю, 7 травня 2021 р.

Концерт-відкриття ІІІ Фестивалю "Bach Contemporary" 2021. Репортаж!

 

   Привіт всім!
  Фотограф Роман Тупись вже тут ;) Із свіженьким музичним дописом про концерт-відкриття III Фестивалю "Bach Contemporary" у Львівській національній філармонії. Концерт-відкриття відбувався 1 лютого 2021 року, а фестиваль "Bach Contemporary" тривав із 1 по 4 лютого 2021 року. У цьому концерті почуємо музику ґеніального композитора Йоганна Себастьяна Баха у виконанні талановитих музикантів: органістки Олени Мацелюх та піаністки Меланії Макаревич. Дякую організатору -- органістці Олені Мацелюх за запрошення зберігати на світлинах найяскравіші моменти. Цього разу відкриття фотографував мій колега -- фотограф Андрій Бомчик, а я Вам опишу все докладно у цій статті. Через певні технічні моменти публікую статтю лише зараз. Мої світлини Ви теж побачите, але згодом у наступних репортажах. Що ж було на відкритті? Про все найцікавіше дізнаєтесь далі...
 
Для початку привітаємось із органом ;)
 

 Ось такий він красень -- тішиться та "усміхається" усіма своїми клавішами ;)


На сцені вже ведуча музикознавець Софія Іванова, то ж починаємо.    
 
Ось такі її слова на відкриття:
 "Доброго вечора шановні пані та панове! Вітаємо Вас на першому концерті Фестивалю "Bach Contemporary". Зрозуміло, що головним героєм цього Фестивалю, який триватиме 4-и дні у Львівській національній філармонії ім. Мирослава Скорика буде власне Йоган Себастьян Бах. Композитор, якого можна назвати композитором всіх часів, усіх народів, різних епох, різних стилів. Композитор, який вніс до нашої історії та культури світу найбільше реформ музичних, є найбільше доскналим і є найпотужнішим індикатором культури не тільки того часу, не тільки епохи бароко у якій він жив і творив. З музикою Й.С. Баха у тій чи іншій формі стикалися багато людей.
 
 

Дехто з нас навчаючись у школі, у ВУЗах, якщо це музичні, то грали прелюдії, фуги Й.С. Баха і зіткнулися із його глибоким мисленням поліфонії. У Баха нічого не буває просто -- його музична думка має свій початок, розвиток, кульмінацію і завершення. Це можна почути, відчути у менших формах, а що вже казати про великі, потужні форми. У Й. С. Баха вражає ця дивовижна поліфонічність і дивовижна гармонія, тому що Бах був надзвичайним композитором та імпровізатором. На своїх концертах він дуже багато імпровізував і до речі записував нотами далеко не усі свої імпровізації. А якщо вважати, що нотами залишив записано понад 1000 опусів, то можна лише здогадуватися скільки творів не записав, які залишилися лише у його голові, у його уяві та фантазіях. 
 
Ґьоте колись казав, що музика Й.С. Баха була іще до початку створення світу, що вона жила у думках Господа іще до початку створення світу, але водночас його музика пройшла через століття до наших часів і якщо подумати, вслухатись, зрозуміти його, то він є дуже сучасним композитором. І коли ми прочитаємо ще раз назву Фестивалю "Bach Contemporary" -- "Бах Сучасний", то ми дуже добре зрозуміємо сенс цих слів, тому що немає у світі музиканта, композитора на якого би музика Й.С. Баха не мала свого великого впливу. Кожен прийняв музику Баха, відчув її велич.
 
Цей Фестиваль є наслідком дуже великої творчої праці лауреата міжнародних конкурсів -- Олени Мацелюх, яка є ініціатором, ідейним сподвижником і організатором цього Фестивалю, і звичайно, однією із виконавиць програми Фестивалю. І власне символічно, її ми першою запросимо на сцену. Сьогодні звучатиме музика лише Й.С. Баха, а розпочинаємо ми "Прелюдією і фугою до-мажор"
 
 Отож, Олена Мацелюх вже на сцені і звучить 

Й.С. Бах -- "Прелюдія і фуга до-мажор" (BWV 531)
 
Майстерні доторки до клавіш і орган звучить магічно та легко!
     

Зосередженість!


Глядачі заворожені...





Зал наповнився бурхливими оплесками після завершення твору

"Й.С. Бах звісно з перших років життя проявляв великий талант до музики і відразу почав вчитися грі на клавірі та органі. Він мав чудовий музичний слух та музичну пам'ять -- він міг почувши десь великий твір, скажімо тої форми, який щойно прозвучав, дочекатися аж поки твір прозвучить до кінця і зіграти його самостійно без жодної помилки. Йог оулуюленим композитором був Дітріх Буктегуде і неодноразово Й.С. Бах у своїх листах писав до нього з великою повагою, і з повагою ставився до цілого його життя. А якось дізнавшись, що доволі недалеко від його місця проживання мав відбутися концерт Дітріха Букстегуде, то пройшов 50 км, щоб наживо послухати цю музику. Улюбленим інструментом був орган і він звучить сьогодні."



А далі у нас 
 
Й.С. Бах -- Фантазія і фуга ля-мінор
 
Серйозний твір і серйозне виконання.


Майстерність поліфонії.


Яскраві музичні барви наповнили зал.


Надзвичайно!


"Творча співпраця Олени Мацелюх та лауреата міжнародних конкурсів піаністки Меланії Макаревич триває вже майже 10 років. Спільні концерти, різні проекти у Львові та інших містах України -- завжди успіх і завжди багато поціновувачів. Сьогодні цей дует також звучатиме у нашому концерті."



Й.С.Бах - Хорал з кантати “Jesus bleibet meine Freude” BWV 147 
(у перекладі для ф-но і органа)

Виконують: 
Олена Мацелюх (орган)
Меланія Макаревич (фортепіано)

Майстерність ґенія Й.С. Баха у поєднанні із майстерністю надзвичайних музикантів Меланії Макаревич та Олени Мацелюх творять ґеніальне звучання.


Натхенно!


Фантастично!


Заслухаєшся...


А наступним ми послухали

Й.С.Бах -- Концерт для 2 Harpsichords c-moll 
у перекладі для ф-но і органа


"Слухаємо" світлини... Вони все розкажуть...





Опісля кожного твору були оплески.

А зараз у виконанні Олени Мацелюх слухаємо:

Й.С.Бах -- Хорал “Ich ruf' zu dir, Herr Jesu Christ" BWV 639


Ось так натхненно усі слухали...


Поклін вдячним слухачам.


Орган у очікуванні виконання іще одного великого твору ґеніального Й.С. Баха.


"Й.С. Бах був глибоко віруючою, релігійною людиною, працьовитим музикантом, композитором. А ще, він був людиною із великим почуттям гумору. Про майстерність гри на тому чи іншому інструменті він казав:"Ви можете грати на будь-якому існтрументі, все, що потрібно -- це доторкнутися до потрібної клавіші у потрібний час і інструмент буде грати сам". Далі слухаємо "Пасакалію до-мінор".


Й.С.Бах Пасакалія до мінор (BWV 582)


Перфектно!


Опісля виконання пролунали гучні оплески для Олени Мацелюх за перфектне виконання.

Що ж у нас далі?

Й.С.Бах -- Концерт №1 d-moll BWV 1052 
у перекладі для фортепіано та органа

Виконують:
Олена Мацелюх (орган)
Меланія Макаревич (фортепіано)



Бездоганно!!


І поклін під бурхливі оплески!


Задоволені музиканти ;)


І на завершення концерту буде перлина творчості Й.С. Баха, його візитна картка -- 


Й.С.Бах -- Токата і фуга ре-мінор BWV 565


А опісля виконання -- поклін вдячній публіці та окрики "Браво!"


І фото на згадку.

Спочатку для Олени Мацелюх.


І для Меланії Макаревич.


І разом ;)


Ось таким був концерт-відкриття ІІІ Фестивалю "Bach Contemporary".
Дякую музикантам за судове виконання, а моєму другу -- фотографу Андрію Бомчику дякую за фото

Чекаю Ваших коментарів ;)
 
Наступні статті (вже із світлинами Вашого фотографа) вже скоро ;)

Побачимось ;)
 
З повагою, Ваш фотограф Роман Тупись
----------------------------------------
  Хочете "живі" та "душевні" фото?
Дзвоніть і не пошкодуєте:
0509787625
0678663195
----------------------------------------
Цікавить фотозйомка -- пишіть мені:

Немає коментарів: