четвер, 12 серпня 2021 р.

Урочисте Перше Причастя -- новий етап у житті. Репортаж!

 

  Привіт всім!
  Фотограф Роман Тупись тут ;) Із дописом про Перше Святе Причастя учнів 3-Б середньої школи №8. Живий Ісус Христос у Пресвятому Тілі і Крові завітав до маленьких сердець у Таїнстві Євхаристії. Як відбувалося Таїнство? Про все детальніше далі..

 Почнемо...
 
Відбувалося Таїнство у Церкві Пресвятої Євхаристії у м. Львові. 
Це дуже символічно.

Величний просторий храм, у якому себе почуваєш піщинкою у руках Бога.

Прикрашений якраз для Таїнства.

Символічно.

І світло!

Був Великодний час, то ж на тетраподі ікона Воскресіння.

А тим часом на вулиці діточки готуються до входу. 

Комусь мама довершує зачіску

А хлопці вже готові ;)

От таким "ключем" діти заходитимуть до церкви.

Спілкуються ;)

Всі готові!





І от, отець Роман іде до входу у храм на зустріч дітям.

Мав до них слово: "Ви привіталися зі мною швидше, аніж я. Молодці! Поки іще не почався дощ, то нам іще треба встигнути зайти до церкви. Але пам'ятаймо, що у церкві треба вести себе чемно, гарно і найголовніше -- побожно! То ж вперед!"

І діти із отцем Романом розпочали свій рух "ключем" у церкву.



Ось так це було...



Радісні, мов ангелята.


Сестра Стефанія всіх розмістила так, як треба.


А отець Роман розпочав кадіння, що символізує прихід Святого Духа на вірних, які молитимуться Літургію.


І...


Отець Роман починає Святу Літургію -- навхрест знаменує Євангелієм святий престіл і виголошує:
"Благословенне Царство Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки вічні!
Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав..."


Кожен натхненно молився, відповідаючи на слова священика, щоб достойно прийняти Ісуса у своє серце.


Ось так це було...








Батьки і рідні теж молилися за дітей..






І сестра Стефанія теж натхненно і щиро заносила свої молитви до Бога.


Кожне маленьке серце гаряче молилось... 
Трохи фото без коментарів...







"Малий Вхід"-- символізує появу Ісуса Христа над Йорданом, коли Він об'являється світу і розпочинає проповідувати. Уся наука Христа у Євангелії -- саме тому отець виходить із Євангелієм і благословить ним.


"Премудрість, прості!"
 
Цей заклик спрямований до усіх, хто молиться, щоб вони зважали на те, що Божественна Премудрість – Христос, перебуває між тут між ними, тому й слід слухати Його голосу, що за деяку мить лунатиме через читання Святого Письма.


"Прийдіте, поклонімся і припадім до Христа..."


І ще трохи світлих портретів без коментарів...
























Отець стає ззаду престолу і виголошує:
"Будьмо уважні! Мир всім! Премудрість, будьмо уважні!"

Слухаємо Апостола... 
 
Діянь святих апостолів читання:
 
"20. В тих днях був Савло кілька днів з учнями, що були в Дамаску. Зараз же почав по синагогах проповідувати Ісуса, що він Син Божий. 21. Усі, що чули, дивувались і казали:

– Чи це не той, що лютував у Єрусалимі на тих, які призивають це ім'я і що сюди прибув на те, щоб зв'язаними вести їх до архиєреїв?

22. А Савло дедалі більш усе бентежив юдеїв, які мешкали в Дамаску, доводячи, що це – Христос. 23. Як минуло чимало часу, юдеї змовилися, щоб його вбити, 24. але Савло довідався про їхню змову. День і ніч чатували вони при воротях, щоб його убити. 25. Та учні взяли його вночі і спустили в коші по мурі.

26. Прибувши в Єрусалим, він пробував пристати до учнів, та всі його боялися, не вірячи, що він учень. 27. Тоді Варнава взяв його, привів до апостолів і розповів їм, як він у дорозі бачив Господа і що говорив до нього, і як він проповідував відважно в Дамаску ім'я Ісуса. 28. І він був з ними, виходячи і входячи до Єрусалиму та проповідуючи сміливо ім'я Господнє. 29. Він розмовляв і змагався з гелленістами, однак вони намагались його вбити. 30. Брати ж, довідавшись про те, відвели його в Кесарію і вислали в Тарс.

31. І Церква по всій Юдеї, Галилеї і Самарії мала спокій; будуючись і ходячи в Господнім страсі, вона наповнялася втіхою Святого Духа."


Момент...


Настала пора запалювати свічки, щоб Боже світло наповнило кожного.






Світло шириться далі...





Кадіння перед читанням Святого Євангелія 


Під час кадіння отець мовить справді унікальну молитву, щоб Господь просвітив серця: "Засвіти в серцях наших, чоловіколюбче Владико, нетлінне світло Твого богопізнання і відкрий мисленні очі наші, щоб ми розуміли Твої євангельські проповідування. Вложи в нас і страх блаженних Твоїх заповідей, щоб ми, перемігши всі тілесні похоті, провадили духовне життя, думаючи і діючи все, що угодне Тобі..."


Всі









"Премудрість прості! Вислухаймо Святого Євангелія, Мир Всім!"



Від Йоана святого Євангелія читання (Йо. 52 зач. 15, 17 - 16, 2):

"Сказав Господь своїм учням:
17. Це вам заповідаю: щоб ви любили один одного.
18. Вас ненавидить світ – знайте, що він мене перше, ніж вас, ненавидів. 19. Як би ви були від світу, світ своє любив би. А що ви не від світу, бо я вибрав вас від світу, тому світ вас ненавидить. 20. Згадайте слово, що я був сказав вам: слуга не більший від пана свого. Якщо переслідували мене, переслідуватимуть і вас; і якщо слово моє зберігали, зберігатимуть і ваше. 21. Та все те робитимуть вам за моє ім'я, не знають бо того, хто послав мене. 22. Якби я не прийшов був і не говорив до них, гріха не мали б. Але тепер вони виправдання за їхній гріх не мають. 23. Хто ненавидить мене, і Отця мого ненавидить. 24. Якби я не чинив був серед них діл, яких ніхто інший не чинив, гріха не мали б. Тепер же й бачили й зненавиділи – і мене й Отця мого. 25. Але щоб здійснилося слово, що написане в законі їхньому: ненавиділи вони мене без причини. 26. Як прийде Утішитель, якого зішлю вам від Отця, Дух істини, який від Отця походить, він свідчитиме про мене. 27. Та й ви свідчитимете, бо ви зо мною від початку.
1. Сказав я вам те, щоб ви не зневірилися. 2. Вас виключать із синагог, і настане година, коли кожен, хто вас убиватиме, гадатиме, що служить Богові."


Кожен слухав дуже уважно...















Свічки вже можна задути...


Сестра Стефанія дбайливо допомогла кожному це зробити.


А отець Роман розпочав свою проповідь:

"Во ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, Амінь. Христос Воскрес! Вітаю усіх вас сьогодні у нашому храмі на цьому чудесному святі -- Урочистому Першому Святому Причасті. Вчора Ви на Святій Тайні Сповіді вперше визнали свої гріхи і вперше зрозуміли, що ми є відповідальні за свої поступки. А це означає, що Ви стали цілковито повноправними членами суспільства. Це у державі треба багато років, щоб був паспорт і тоді у суспільстві ми можемо вибирати і бути вибраними. Але Ви сьогодні у церкві, покликані до спасіння і маєте усі ті права, і обов'язки звісно, які мають інші дорослі члени церкви, а це є велика відповідальність. Це насправді велике свято і мусимо навчитися святкувати. Від сьогоднішнього дня прошу не чекати, що батьки Вас покличуть до молитви, чи пригадають, що то неділя і що треба вставати рано і йти на Службу. І стараймося, щоб ми всі наші обов'язки виконували. І вміти прийти до Бога і сказати: "Вибач мені, я поступив неправильно" і почути від Нього: "Я тобі прощаю". Із сьогоднішнього Євангелія є невелика фраза, яку Ви діти маєте запам'ятати і все своє життя пронести у серці і своєму бажанні, своєму розумі, і у ділах своїх. "Сказав Христос до своїх учнів...", а Ви і є Христові учні, каже "любіть один одного". То дуже важко зрозуміти, що то означає. Людині життя не вистачить, щоб пояснити що то означає. Насправді це є дуже-дуже прості речі. Вони складні для розуміння, але дуже прості.


Любити означає не говорити неправди, ставити Бога перш за все, бо Бог є Любов; любити означає слухатися батьків, шанувати їх, допомагати їм; любити означає поважити тих, хто близько тебе і неважливо чи це твій колега чи товариш за партою з яким ти вчора сварився, а сьогодні треба пригадати -- ти мусиш його любити, бо сварка до любові не належить. Чи то є людина, якій треба вулицю перейти, чи чергу уступити, у автобусі, у транспорті. І таких багато, багато простих речей: дошку після уроків витерти, клас поприбирати, вчительці добре слово сказати, домашнє завдання гарно виконати. Все це належить до любові. Не треба нічого придумувати, не треба бігти десь далеко і шукати якихось таких складних навіть до продумування речей. Любов є у простих вчинках, які людина робить із миром у серці і тішиться від того, не що вона зробила щось, а те, що вона зробила це для когось. Ось це і є любов. Як Ви це запам'ятаєте і будете робити -- більшої похвали для Вас не буде і більшої похвали для нас всіх сьогодні дорослих, які є тут. І треба трохи нам дорослим пригадувати, бо ми забуваємся, ми часами не найкращий приклад, нам складніше зробити щось таке, що ми називаємо проста любов. Ми шукаємо складних шляхів в тому житті -- ми більше жили, у нас більший досвід -- це зараз не до Вас діти говорю, а до Вас батьки. Нам складніше із тим всім. Тому стається якось так, що у тих багатьох речах, ми, думаючи, що службу приносимо Богу, насправді приносимо лихе. Ми можемо слово зле сказати,  ми можемо поступок зі злості зробити, не з такою віддякою, а зі злом, з поганим духом, з поганим бажанням. Нас сьогодні Христос застерігає, кажучи: "вважайте, не робіть цього."


Пам'ятайте, що наше завдання є цілком інакше. Дивіться, як сьогодні гарно, новий читець у нашому храмі, який читав "Діяння Апостолів". Я гарантую, можу закластися, що добра половина дорослих так не вміє прочитати. І молодець, і якщо чесно, не на 12-ть, а на 11-ть твердих. А що бракувало до 12-ки? Спокійного читання. Перший раз, хвилювався, переживав, а було все суперово. І я впевнений, що так би не прочитала добра половина нас дорослих. І то є трохи зле. Чому? Бо ми теж трохи переживаємо, коли беремо до рук Святе Письмо, не читаємо часто, трохи за нас заскладно. Але треба барит його до рук, зробити його фамільярним, звичним, до серця близьким. І пам'ятати, що так я сьогодні апостол Савло зробив, так і всі ми, і читець наш у першу чергу, треба це розвивати. Він хотів цього, він сильно старався, він вдома мордував себе читаючи це слово, як він вдома старався, щоб батьки дали йому можливість так прочитати сьогодні, так і сестру Стефанію, щоб вона йому позволила прочитати, не просто прочитати, а проспівати. Молодець! Праведна душа! І треба пам'ятати, що він так так як інші душі до апостола Павла, який був ще Савлом і у раптовий момент став проповідувати Христа, бо побачив Христове одкровення, так і ми маємо вести його у церкву, вести його між нас, вести його між святих, щоби він був прийнятий нами. Вони взяли його за руки, привели і сказали, що він теж учень. Вони того не боялися. Ми маємо теж їх привести і сказати, що вони учні, сказати всім. І промувати, давати їм розвиток, робити їм промоцію, рекламу, бо то є добре, коли Ім'я Боже славиться.


Діти слухали, але кожен по своєму ;)


Коли ми робимо рекламу Богу, то є добре! Замовчувати Бога або робити рекламу злу -- то є зле! А добре є робити рекламу Богу. І коли ми трохи наших дітей представимо як тих, які хочуть бути із Богом, дамо їм можливість це робити, то робитимемо дуже добру річ. Це мусить бути так. Найважливіше, щоб кожен із нас при цьому виніс дуже важливу фразу, яка сказана у іншому місці читання Євангельського: "Христос відходить від своїх учнів і вони мають чекати Духа Святого, Утішителя якого Він їм пошле, Духа, який походить від Отця. Ви будете Моїми свідками, будете Мені свідчити." Чому? Бо Дух буде свідчити. Він буде свідчити.

Щоб ми всі збагнули, що серед багатьох матеріальних речей є ще справа Духа у цьому всьому -- свідчити Христа. І це не дух тільки-но. Він хоче співпраці, нашої кооперації, Він хоче, щоб вся церква з Ним це робила. Пам'ятаймо, що і ми є Церква, це є наша робота.  
 
Дорогі мої! Тішуся сьогодні, що які би не були великі ті обов'язки, які ми кладемо на себе самих , то набагато більше Бог нам може дати, ніж те що ми самі собі бажаємо. Це завжди треба пам'ятати. Нехай наше сьогоднішнє служіння скріпить це наше признання і бажання, і доповнить усього того, що нам ще бракує".


Кожен і справді задумався над словами отця..



Емоції..


Трохи емоцій без коментарів...
Фото самі все розкажуть..

















Служба продовжилась далі...


Натхненна молитва...





"Ми Херувимів, Херувимів тайно, тайно являючи..."


Кадіння символізує Святого Духа, який сходить.



Великий вхід -- символізує урочистий хід Ісуса Христа на страждання і хресну смерть.


"Вас, і всіх православних християн, нехай пом'яне Господь Бог у Царствії Своїм, завжди нині повсякчас, і на віки вічні"


Амінь.


Кожен із дітей молився щиро за своїх рідних, за себе, щоб гідно прийняти Живого Христа у свої серця.


Отець також молився у цьому намірі..


"Мир всім!"


Під час Символу Віри священик воздухом повіває над Святими Дарами. Це
робиться на згадку землетрусу, що був при
воскресінні Ісуса Христа, а також для сходження
Святого Духа на запропоновані Чесні Дари,
подібно до того, як сходженню Святого Духа на
Апостолів передував бурхливий подих вітру. 

Символ Віри:
Вірую в Єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого.
І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків,



Світло від Світла, Бога Істинного від Бога Істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося.
Він для нас, людей, і для нашого спасіння зійшов з небес, і тіло прийняв від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком.


І розп’ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований.
І воскрес на третій день, як було написано.
І вознісся на небо і сидить праворуч Отця.


І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.
І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків.


В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву.


Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів.
Чекаю воскресіння мертвих і життя будучого віку. Амінь."


Все дуже світло...

"
Благодать Господа нашого Ісуса Христа і любов Бога і Отця і причастя Святого Духа нехай буде зо всіма вами."


І ця Благодать зійшла на усіх..




"..З цими блаженними силами, Владико Чоловіколюбче, і ми виголошуємо і промовляємо: Святий єси і Пресвятий, Ти, і Єдинородний Твій Син, і Дух Твій Святий. Святий єси і Пресвятий, і велична слава Твоя. Ти світ Твій так полюбив, що й Сина Свого Єдинородного віддав, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне. Він, прийшовши і діло нашого спасіння виконавши, в ніч, як зраджено Його, а правдивіше, коли Він Сам Себе віддав за життя світу, взяв хліб у святі Свої і пречисті і непорочні руки, подякувавши, благословивши, освятивши, розломивши, дав святим Своїм ученикам і апостолам і сказав:

Дав святим своїм учням і апостолам, кажучи: Прийміть, їжте, це є тіло моє, що за вас ламається на відпущення гріхів."

Так само і чашу після вечері, промовляючи:


Пийте з неї всі — це є Кров Моя Нового завіту, що за вас і за многих проливається на відпущення гріхів."


І от вже сам Живий Христос присутній тут у Пресвятому Тілі і Пресвятій Крові.


Ще трохи і Він урочисто завітає у серця дітей.


Сестра Стефанія дає іще всім останні настанови.


Усі діти готові прийняти Христа у свої серця.





"Мир всім!"


Божим миром сповнились дитячі серця.



Пресвята Євхаристія

"Вірую, Господи, і визнаю, що ти Син Бога Живого, що прийшов у світ грішників спасти, з яких перший я..."


Відчувається теплота сердець "ангеликів", які з'єднаються із Христом у Євхаристії.



Довгоочікуваний момент...



"Причащається рабиня Божа Чесного і Пресвятого, і Пречистого Тіла і Крови Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа на відпущення гріхів своїх і на життя вічне.."


Ісус замешкав у кожному маленькому серці, сповнивши його Божою любов'ю. 
Фото без коментарів...
























Діточки щасливі-щасливі...


Благословення:
"Спаси, Боже, людей твоїх, і благослови насліддя Твоє"



"Благословен Бог наш, завжди, нині повсякчас і на віки вічні!"


Такі різні емоції..
Без коментарів...







"В мирі вийдім!"


"Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюбіям, завжди нині повсякчас і на віки вічні!"



А також "Многая літа" для дітей, батьків і всіх присутніх у храмі.




А зараз буде вручення пам'яток про Першу Сповідь та Урочисте Перше Святе Причастя.


Отець вручив кожному і сказав декілька слів.


Далі без коментарів.. Лише емоції... ;)





















І на завершення -- спільне фото ;)


А потім і фото у ріхних варіаціях і комбінаціях  -- хто як і з ким хотів ;)


































Ось таким був цей Важливий День у житті дітей  -- Урочисте Перше Святе Причастя!
Маю надію, Вам вдалось його пережити разом із ними завдяки статті..
Чекаю Ваших коментарів ;)

  Скоро зустрінемось ;)

Мені ще є про що Вам розказати ;)

З повагою, Ваш фотограф Роман Тупись
----------------------------------------
  Хочете "живі" та "душевні" фото?
Дзвоніть і не пошкодуєте:
0509787625
0678663195
----------------------------------------
Цікавить фотозйомка -- пишіть мені:

Немає коментарів: