пʼятницю, 1 жовтня 2021 р.

"Бандурний Калейдоскоп" на VІ Фестивалі концертів літньої пори "Pizzicato e Cantabile". Репортаж!!

 
 
    Привіт всім!
    Фотограф Роман Тупись вже є тут ;)  Із ще одним надзвичайним концертом "Бандурний Калейдоскоп" на VI Фестивалі концертів літньої пори "Pizzicato e Cantabile" у Львівській національній філармонії. Концерт відбувався 31 липня 2021 року, а сам Фестиваль тривав із 29 липня по 8 серпня 2021 року.Це справді калейдоскоп, адже у цьому дійстві взяли участь фантастичні музиканти -- Бандурний квартет "Львів'янки", Андрій Кушнір (скрипка), Олена Мацелюх (орган, клавесин) і ведуча Софія Іванова. Багатообіцяюче, правда? Що ж було на концерті і яким він був? Про це далі детальніше...

    До найцікавішого ;)

Бандура із програмою концерту вже напоготові.


Клавесин теж у очікуванні


Орган у всій красі!


Є і крута звукова апаратура, щоб усе звучало так, як треба.


Глядачі тим часом вже у залі.


Спілкуються


Займають свої місця.


Всі готові?


Сцена готова із концертним освітленням
Починаємо!


Ведуча Софія Іванова вже на сцені і мала слово:
"Доброго вечора шановні пані та панове! Вітаємо Вас у Львівській національній філармонії ім. Мирослава Скорика. Зараз ми розпочнемо наш "Бандурний Калейдоскоп" і перш за все хотіли би від імені учасників та організаторів подякувати партнеру і спонсору Фестивалю -- Садиба "Turul" та ТзОВ "Уніпроф"
 
"Pizzicato e Cantabile" -- щипком і співом. Так буквально перекладається назва Фестивалю. А сьогоднішній концерт "Бандурний Калейдоскоп" як жоден інший, відповідає назві нашого Фестивалю, адже на бандурі грається щипком, а ще й співається.
 
Отже, "Бандурний Калейдоскоп" -- це передусім наш відомий квартет бандуристок "Львів'янки": Оксана Коломієць, Леся Стефанко, Ірина Плахтій, Олена Ніколенко. Цей колектив дуже добре знаний в Україні та закордоном,цей колектив надзвичайно професійно дає собі раду із різними мелодіями, різним жанрами, з творами різних епох -- вони грають музику бароко, вони знають і грають музику класичну та сучасну, вони із захопленням передають і захоплюють нас своїм виконанням українських творів, вони блискуче справляються із популярною музикою і навіть беруться та прекрасно виконують джаз. І цю їхню гостинність, стиль переконливо оцінили та оцінюють в Україні та у тих країнах, де вони вже стигли побувати -- Польща, Німеччина, Австрія, Угорщина, Фінляндія, Чехія і я сподіваюсь, що із кожним роком буде збільшуватись і розширюватись географія виступів чудового колективу.



До сьогоднішнього концерту "Львів'янки" запросили Олену Мацелюх, яка є не тільки директором, організатором і сподвижником Фестивалю, яка є органісткою, грає на органі, клавесині, лауреат міжнародних конкурсів, дуже багато виступає у Львові, в Україні, закордоном.
 
А ще сьогодні виступатиме разом із нашими музикантами Андрій Кушнір. Андрій Кушнір є оркестрант, камераліст і соліст. Зараз він займає посаду заступника концертмейстера камерного оркестру "Віртуози Львова", постійно задіяний у різних проектах в Україні та закордоном, чудово грає на скрипці, також, зауважу, не тільки грає на скрипці, а й має гарний голос і в цьому всьому Ви зможете переконатись сьогодні.
 
Програма сьогодні дуже яскрава, дуже знаменита і передає цілий розріз можливостей квартету "Львів'янки".

Ми розпочинаємо Бахом. Бах -- це завжди початок. Із чудової барокової музики ми розпочинаємо сьогоднішній концерт. 
 
Й.С. Бах -- Хорал із Кантати "Ісус моя Радість"


Музиканти виходять на сцену


Вклоняються під оплески публіки


І звучить безсмертний
Й.С. Бах -- Хорал із Кантати "Ісус моя Радість".


У такому поєднанні інструментів чув цей твір вперше і мушу сказати -- це прекрасно!

Мелодійна скрипка


Бандурний квартет із легкими тембрами...


Величний орган...


Все разом творить надзвичайну атмосферу, яка проникає у кожну клітинку душі.



Відчуйте це на фото...






Публіка задоволена і яскраво аплодує.


Музиканти подякували глядачам


"Історію сучасного музичного театру просто неможливо собі уявити без Ендрю Ллойда Веббера. Його знаменитий мюзикл "Ісус Христос -- суперзірка", "Коти" та інші, за які абсолютно справедливо отримав велику кількість премій та нагород. Але у 1985 році Ллойд Вебер написав твір, який не властивий його стилю -- "Реквієм" пам'яті свого батька. Він запросив до участі у цьому проекті знаменитих вокалістів -- Пласідо Домінго і Сару Брайтман. Вже наступного року твір був удостоєний "Греммі" у номінації "Найкраща сучасна музична композиція". "


Ендрю Ллойд Вебер -- "Pie Jesu"


Надзвичайно мелодійно... Проникає у серце...


Вокал, бандури...



А ще скрипка і орган...






Проникливо...



Браво!!!


"Антоніо Вівальді написав понад 800 композицій, але безумовно, якщо кожного із Вас запитатися яка із них найпопулярніша, то 7 із 10-ть скажуть, що це "Пори Року". І справді, цей  твір один із найпопулярніших у історії музики. У цьому творі ми можемо чути природу у різний період -- під час весни, влітку, восени і взимку. Слухаючи музику ми просто побачимо і відчуємо все те, що він хотів нам передати і відчуємо настрій прекрасної чудової природи. І хоча зараз у нас літо, ми поринемо у весну."


Антоніо Вівальді -- “Весна” з циклу концертів “Пори року”


Фантастично звучить!


Майстерно!


Олена Мацелюх вже за клавесином і органічно доповнює бандури. 
Фантастика!


Глядачі просто заворожені.


Яскраве завершення!


Оплески!!


Задоволені!


І вже заслужені квіти від шанувальників.


"Французький композитор Жак Оффенбах вважається основоположником класичної оперетти. Він написав понад 100 оперет. Він був дуже вимогливим до своїх виконавців і відомо, що під час репетицій зламав об фортепіано не одну тростину. Його стан здоров'я змушував його відвідувати різні курорти і у цих курортних місцевостях Оффенбах запам'ятався сучасникам своєю екстравагантністю -- він носив дуже дивні капелюхи, жовті панталони, червоні маринарки, дуже багато грав у рулетку і дуже часто програвав. А потім він звичайно що робив -- писав прекрасну музику".


Жак Оффенбах -- Баркарола із опери "Казки Гофмана"


Слухаємо фото..


Надзвичайно...


Поклін під оплески!


"Італійський композитор і віолончеліст Луїджі Боккеріні був людиною надзвичайно емоційною і такою ж була його музика. Менует -- це один із кращих зразків творчості Луїджі Боккеріні і цей твір не просто дуже гарний, а творить якусь специфічну атмосферу і магію. Слухаючи цю музику ми одразу хочемо забути про метушню, про все те, що нас оточує і поринути у світ галантних кавалерів та прекрасних дам, захопитись часами минулого. Цей менует можна справедливо назвати "танцем королів". "



Луїджі Боккеріні -- Менует


Майстер звуку на місці, щоб все звучало "на ґлянц".


А воно так і звучить у фантастичному виконанні!


Браво!


"Ґеорг Фрідріх Телеман був не тільки сучасником Й.С. Баха та Г.Ф. Ґенделя, він був також їх добрим знайомим і колегою по фаху. Він був дуже працелюбивим композитором і написав стільки композицій, скільки Бах та Гендель разом узяті. А ще важливим і не менш відомим фактором є те, що він був не лише композитором, а й талановитим садівником, вмів і любив вирощувати квіти. І коли Ґендель вирушав до Англії на свої гастролі, то Телеман завжди просив привезти якісь цікаві цибулини квітів. "


Ґеорґ Філіпп Телеман -- Соната у 3-х частинах


Слухаємо і насолоджуємось... Без коментарів...
Фото самі все розкажуть...







Емоційне завершення!


Браво! Гарячі оплески!


"Леонард Коен -- канадський поет, співак, лауреат премій Греммі, лауреат премії принцеси Астурійської та премії "Джуно". У 2008 році його ім'я було вписано у Зал слави рок-н-ролу. У своєму житті переживав і злети, і падіння. Коли були падіння він впадав у депресію, був дуже чуттєвою , чутливою людиною. І ось нарешті 1984 року виходить його славний альбом "Various Positions" і в цьому альбомі знайшла своє місце "Алилуя" -- пісня, над якою Леонард Коен працював 5 років.Вона насправді є дуже відчута, продумана і не дивно, що вона викликає захоплення."


Леонард Коен -- "Алилуя"

Звучать бандури, а скрипаль Андрій Кушнір  відкриває усім іще один свій талант -- чудовий спів.


Дуже мелодійно і чуттєво


І всі разом










І скрипка у руках Андрія кушніра оживає, додаючи ще більшої чуттєвості у твір...




Гарячі оплески перфектному виконанню!!



"Аргентинський співак, композитор і актор Карлос Ґардель народився 11 грудня 1890 року. Цей день вважається Міжнародним днем танго. Одним із відомих його танго є "Por una cabeza", який перекладається як "Все за голову коня". Суть цього танго у тому, що все можна втратити через кохання жінки і від гри азарту на кінних перегонах. Цей твір ми знаємо із фільму "Запах жінки" -- ці 3-и хвилин вважаються найцікавішими, найяскравішими у фільмі, а репетиції тривали 2-а місяці."


Карлос Ґардель -- Танго “Por una cabeza”


Слухаємо надзвичайну гру фантастичних музикантів


Фото без коментарів... Відчуйте...







Хтось аплодує, а хтось іще у іншому світі, куди перенесло танго ;)


Аплодували усі!!


Задоволені та усміхнені музиканти!


"Едіт Піаф -- талановита, знаменита французька співачка, акторка. За своє життя вона пережила і кохання, і трагедію, і залежність... Вона могла жити інакше, але передусім запам'ятався її несамовитий талант і фантастична харизма. Чарлі Чаплін казав, що:"Едіт у естрадній музиці зробила те, що я зробив у кіно". Сьогодні прозвучить її пісня "Життя у рожевому"."


Андрій Кушнір налаштовується...



Звучить

Едіт Піаф, Луї Гульельм -- "La Vie en rose"
 
Слухаємо без коментарів...








Гарячі оплески!!


"Італійський скрипаль, віртуоз і композитор Вітторіо Монті міг написати лише один твір і вже би вписав своє ім'я у історію. Звичайно це "Чардаш". Він нвиконується оркестрами, ансамблями у різних складах, різними інструментами -- на саксофоні, фортепіано, акордеоні, гітарі... Його справедливо називають "золотим шедевром". І цей шеедвр виконується і на нашому концерті."


Вітторіо Монті -- Чардаш


Запальний чардаш


Відчуйте енергетику!







Експресійне, драйвове і яскраве завершення!


"На початку концерту я розказувала, що у репертуарі "Львів'янок" є великий пласт української фольклорної музики. Зараз прозвучить українська народна пісня, яку ми добре знаємо  у виконанні Квітки Цісик, яку дуже технічно і гарно аранжував гурт "Шкоколад", а зараз ми почуємо її інтерпретацію у виконанні наших бандуристок"


Лемківська пісня “Іванку, купи ми рум’янку”



"Іванку, Іванку,
Купи ми рум'янку,



Би м ся рум'янила,


Як піду до танку..."






Завершення! І оплески!


"Ігор Білозір -- композитор, виконавець, Народний артист України, лідер гурту "Ватра". Кожна його пісня це справжній одразу шлягер -- "Пшеничне перевесло", "Ватра", "Світлиця"... Його творчість відома далеко за межами України. "


В'язанка українських пісень

Ігор Білозір та Богдан Стельмах -- “Розпитаю про любов”, “Перший сніг”, “Не сип, мила, скла”



Слухаємо і наспівуємо разом із "Львів'янками".. Без коментарів...








Відчуйте себе у залі на концерті ;)



Браво! Овації та нестримні гарячі оплески!




Оплески!






"Композитор Ігор Шамо -- український композитор написав концерти для баяна, для флейти, камерні композиції, кантати, опера, музика до 40-ка кінофільмів. Одну із його пісень ми зараз послухаємо."


Ігор Шамо -- "Де ти тепер"

Емоції глядачів...




Перфектне виконання!







Оплески не забарились.



"Про знаменитого скрипаля-віртуоза, композитора Григораша Дініку знаменитий  сказав, що "Дініку був найвидатнішим скрипалем якого йому доводилося чути". Один із його творів почуємо і ми".


Григораш Дініку -- “Жайвір”


Дуже швидкий і колоритний твір, який дає змогу справді почути спів пташок!


"Слухаємо" фото..









Експерсивне яскраве звершення!!!


Браво!!!






"На завершення концерту прозвучить композиція талановитого композитора Мирослава Скорика, ім'я якого носить Львівська національна філармонія."


Мирослав Скорик -- “Намалюй мені ніч”



По завершенні твору бурхливі оплески пролунали і шанувальники обдарували музикантів квітами.



Браво!!


Задоволені виступом музиканти!


А оплески все не стихали.


І як завжди після концерту -- фото на згадку ;)

Спочатку для усіх учасників концерту.


Окремо для бандурного квартету "Львів'янки"


А також бандурний квартет "Львів'янки" та Андрій Кушнір.



Чудовий, яскравий, барвистий і надзвичайний концерт!!
Дякую музикантам!

Чекаю Ваших коментарів ;)

А ми із Вами незабаром зустрінемось у наступних дописах ;)

З повагою, Ваш фотограф Роман Тупись.
----------------------------------------
  Хочете "живі" та "душевні" фото?
Дзвоніть і не пошкодуєте:
0509787625
0678663195
----------------------------------------
Цікавить фотозйомка -- пишіть мені:

Немає коментарів: