пʼятницю, 22 жовтня 2021 р.

"Idalgo con Guitarra" на VІ Фестивалі концертів літньої пори "Pizzicato e Cantabile". Репортаж!!


    Привіт всім!
    Фотограф Роман Тупись вже тут ;) Із дописом про концерт класичної іспанської гітари "Idalgo con Gutarra" на VI Фестивалі концертів літньої пори "Pizzicato e Cantabile" у Львівській національній філармонії. Концерт відбувався 7 серпня 2021 року, а сам Фестиваль тривав із 29 липня по 8 серпня 2021 року. Його підготував гість із Києва, заслужений артист України Андрій Остапенко. А окрім музиканта ще буде одна складова -- візуальна. Художниця Ольга Куц малюватиме картини у реальному часі, щоб ще більше занурити нас у атмосферу сонячної Іспанії. Яким було дійство? Про все далі детальніше...

    До головного ;)

У холі потроху збираються глядачі і займають місця..


Інструменти художниці Ольги Куц вже готові ;)



Глядачі вже теж проготувались слухати концерт


Ведуча Софія Іванова почала концерт:

"Вітаємо Вас на Фестивалі "Pizzicato e Cantabile". З сумом мушу зізнатись, що Фестиваль підходить вже до свого завершення. Від імені організаторів  та учасників Фестивалю хочу подякувати нашим спонсорам --  Садиба "Turul" та ТзОВ "Уніпроф". Кожний концерт Фестивалю є особливий і має свою публіку. І сьогодні напевно зібрались ті, хто любить, а може і вміє грати на ньому, чудовий інструмент -- гітара. До нас приїхав справжній майстер гітари, один із яскравих представників гітарного виконського мистецтва України, лауреат міжнародних конкурсів, заслужений артист України, соліст Національної філармонії України -- Андрій Остапенко.


Андрій Остапенко поєднує педагогічну і концертну діяльність, він є учасником міжнародних конкурсів гітарного мистецтва, він є одинм із відомих тих перших виконавців нових творів українстких композиторів, пропагує твори українських композиторів за кордоном, зокрема у Італії Польщі, Швейцарії, Азербайджані, Португалії, Великій Британії. Андрій Остапенко є організатором Фестивалю гітарної музики. 

Сьогодні Ви зможете не лише почути музику, а й зможете її "побачити", оскільки візуалізацією займається художниця Ольга Куц, яка кожен концерт своїм баченням доповнює у різній техніці. Сьогодні це буде вугілля, соус та сангіна.

Кожен твір, який прозвучить сьогодні буде яскравим, гарним і я сподіваюсь, що ви отримаєте задовлення від початку до кінця. Розпочнемо із музики сучасного кубинського композитора Лео Брауера. Він народився у Гавані і вперше взяв гітару в руки у віці 14 років. Вже у 18-ть він дав свій перший сольний концерт і в цьому ж році він почав писати музику. У 1960 році Лео Брауер очолив музичне відділення Кубинського нацонального університету музики та кіномистецтва. У 1980 році він як диригент очолив Нацональний симфонічний оркестр Гавани і дуже багато як диригент виступає як у себе в крвїні, так і за кордоном. Слухаємо!"


Артисти на сцені під оплески


Лео Брауер -- Колискова


А ольга Куц творить картину


Неймовірно легке виконання і легка мелодія... Справжня Колискова


Глядачі подякували Андрію Остапенку оплесками...


"Композитор, співак, гітарист-віртуоз Луїджі Леньяні жив у 15-му столітті. Його називали "Паганіні гітари". Він написав близько 200 творів. Сьогодні прозвучить його Фантазія ор.19"


От така картина вималбовується... Що ж буде далі?
Скоро побачите ;)


Слухаємо

Луїджі Леньяні -- Фантазія op.19


Ольга Куц переносить ноти на папір...


Вже бачимо, що вимальовується цікава іспанська атмосфера ;)



Андрій Остапенко грає легко і повітряно, звук проникає просто у серце.



А картина Ольги Куц доповнює



Віртуозно!





Поклін під оплески!


Картина іще цікавіша стає ;)


Наступний твір був французького композитора 15-го століття Джуліо Регонді.

Джуліо Реґонді -- Ноктюрн


Слухаємо і  насолоджуємось атмосферою.


Надзвичайна картина!


Відчуйте себе на концерті.


Браво!!



"Іспанський композитор і гітарист Ісаак Альбеніс є одним із основоположників іспанської музичної школи. Дуже влучно та поетично про нього сказав один іспанський музикознавець: "Піднесено і надзвичайну музику Альбеніса можна порівняти з чашею по вінця наповненою чистим вином, зігрітим середжесноморським сонцем".


Ісаак Альбеніс -- Гранада та Астурія з Іспанської сюїти op.47


І справді -- музика надзвичайна у перфектному виконанні.



І ми змогли себе уявити на березі моря...  Де звучить гітара і шумлять хвилі...



Браво!!



Оплески!


Андрій остапенко налаштовується...



"Франсіско Тарреґа -- провідний іспанський композитор, який поєднував у своїх творах романтичні тенденції в класичній музиці з іспанськими елементами фольклору. Він писав багато аранжувань до творів композиторів минулого -- Бетовена, Шопена. Він написав 78 опусів. Один із них є надзвичайно популярним і став мелодією до телефонів Нокіа. Але ми почуємо сьогодні інший -- "Спогади про Альгамбру".


Франсіско Тарреґа -- Спогади про Альгамбру


Слухаємо без коментарів... 






Оплески!! Гучні оплески!!


І задоволений музикант.


"Мігель Лльобет -- іспанський класичний композитор, гітарист, педагог, один із найкращих учнів Франсіско Тарреги. Він вперше взяв гітару у віці 11-ти років і свій перший концерт дав у стінах консерваторії Валенсії. У 23 роки почав гастролювати спочатку містами Іспанії, потім іншими європейськими країнами. У 1910 році він вперше потрапив до Буенос-Айресу. Це його дуже захопило і він провів там 20-ть років. Пізніше повернувся до рідної Барселони Мігель Лльобет -- перший класичний гітарист, який здійснив запис свого концерту у 1925 році. Він писав небагато -- всього 13 опусів"


Андрій Остапенко уважно слухає...


Слухаємо

Мігель Лльобет -- Варіації на тему Ф. Сора. op.15, Скерцо-Вальс


Поринаємо у яскраві іспанські мотиви.


Експресія!


Талант!



І...


Завершення!


І поклін під гарячі оплески публіки




"Один із найбільш ексцентричних композиторів сучасної музики є Ерік Саті. Важко уявити такого композитора, який вимагає від слухачів вони ходили, розмовляли, шуміли..."


Андрій Остапенко налаштовується....


Ерік Саті -- Гносієна №1

Легкий і надзвичайний твір...


Браво!!



"Роланд Дієнс -- французький музикант, композитор 20-21 століття. У 1988 році увійшов у чило 100 кращих із тих, хто жив на той час гітаристів усіх стилів та напрямів. З власної музики Діенса великою популярністю користуються його твори Tango en skaï (1985) і Valse en skaï (1994). Ці назви іноді помилково переводяться як «Танго в небесах» і «Вальс в небесах», в той час як Діенс, маючи на увазі «несправжній», пародійний характер цієї музики, використовував слово skaï, що позначає одну з марок штучної шкіри. На завершення концерту звучить "Tango en skaï".


Роланд Дієнс -- Tango en skaï



Бурхливі, гарячі оплески!!! Браво!!!



Задоволені артисти!!


Браво!!!


А ось так вживу виглядає картина намальована Ольгою Куц під час концерту. Захоплює!!!


Фото на згадку мусить бути.
Спочатку із картиною


А потім вже так


Фото із глядачем на згадку ;)


І портрет для Петра Остапенка із улюблени інструментом.



От таким запальним був концерт Андрія Остапенка.

Дякую!!!


Чекаю Ваших коментарів ;)

А ми із Вами скоро зустрінемось у наступних дописах ;)

З повагою, Ваш фотограф Роман Тупись.
----------------------------------------
  Хочете "живі" та "душевні" фото?
Дзвоніть і не пошкодуєте:
0509787625
0678663195
----------------------------------------
Цікавить фотозйомка -- пишіть мені:

Немає коментарів: