четвер, 13 січня 2022 р.

"Bach & Carols" від бандурного квартету "Львів'янки". IV Фестиваль "Bach Contemporary" 2022. Репортаж!

 
    Христос Народився!
    Фотограф Роман Тупись вже знову тут ;) Із репортажем концерту "Bach & Carols" IV Фестивалю "Bach Contemporary" у Львівській національній філармонії ім. Мирослава Скорика. Концерт відбувався 3 січня 2021 року. Підготували музичне дійство бандурний квартет "Львів'янки" та скрипаль Андрій Кушнір. Завдяки ним ми відчули магію Різдва. Що і як було? Про це далі детальніше...

Почнемо ;)
 
Виступатимуть музиканти у фойє біля прекрасної ялиночки ;)


От така вона зблизька


Глядачі вже зайняли свої місця


І ось нарешті початок -- Квартет "Львів'янки" та скрипаль Андрій Кушнір вийшли до публіки, вклонились.


І почали виконувати
А.Вівальді -- "Зима" ІІ частину з циклу "Пори року"


Ми поринули у магію зими...


По завершенні твору було багато теплих оплесків.

Ведуча Софія Іванова вже тут і має слово:
"Вітаємо Вас на 2-му концерті Фестивалю "Bach Contemporary" або у перекладі "Бах сучасний". Із нами прекрасні музикантки квартету бандуристок "Львів'янки" у складі: Оксана Коломієць, Леся Стефанко, Ірина Плахтій, Олена Ніколенко, а також скрипаль-віртуоз Андрій Кушнір. 
 
Розпочали твором не Баха, але дуже популярним твором дуже відомого композитора -- це фрагмент частини "Зима" циклу "Пори року" Антоніо Вівальді. Сьогодні звучатимуть дуже різні твори -- від Й.С. Баха до сучасників, а також колядки, бо ми перебуваємо у різдвяно-новорічному часі.
 
Наступним буде твір Й.С. Баха -- "Ісус моя Радість" "


Слухаємо
Й.С.Бах -- "Ісус моя Радість"


Філігранне, майстерне виконання!
Бах у виконанні на бандурах із скрипкою -- це щось!






Глядачі зачудовані і зачаровані...


Яскравих оплесків не бракувало.


А музиканти вклонились і подякували за тепло сердець.


"Дуже часто Ви напевно чули на концертах твір "Ave Maria" композитора Джуліо Каччіні. Цей композитор жив у 16-му столітті і він не написав цього твору. Цей твір був написаний у 1960 році у 2-ій половині ХХ століття радянським лютнистом Володимиром Вавіловим. Чому він приписав цей твір Джуліо Каччіні? Чому цей твір спочатку видавався як твір невідомого композитора? Люди старшого покоління дуже швидко здогадаються в чому причина, адже у радянські часи жоден композитор не міг собі дозволити назватись автором релігійного твору. Нехай справедливість торжествує і ми знатимемо автора, який написав цю божественну музику. "


Дж.Каччіні -- "Аve Maria"


Молитва прослави Богородиці... 
Торкається кожної душі завдяки майстерному виконанню.







Браво!!


"Італійський композитор Луїджі Боккеріні жив у 18-му столітті. Він прекрасно грав на віолончелі, багато писав для свого улюбленого інструменту, написав 27 симфоній, писав квартети, квінтети, тріо, опери, написав "Stabat Mater". Взагалі його музика є дуже емоційною, він був дуже емоційною людиною, дуже переживав за виконання своїх творів. Згадує французький скрипаль П'єр Рудеш, що коли він чув і йому не подобалося як виконавці виконують його музику, то дуже хвилювався, нервував, тупав ногами і одного разу він навіть покинув зал із криком, що виконавці знущаються над його композицією. Впевнена, що зараз ніхто не буде тупати ногами, ніхто не буде покидати цей зал, тому що один із найпопулярніших творів Луїджі Боккеріні прозвучить у чудовому виконанні."


Луїджі Бокеріні -- "Менует"


Слухаємо і насолоджуємось...


Відео завжди хтось знімає ;)


Та краще таки просто слухати і насолоджуватись музикою.



Браво!!


"Французький композитор та органіст бельгійського походження Сезар Франк жив у 19-му столітті. Був людиною дуже смиренною, доброю. Він мав непросте важке життя, але світлість характеру допомагала йому бути у цьому світі. Клод Дебюссі -- один із найвідоміших композиторів, органістів 20 ст., на якого великий вплив мав Сезар Франк написав про нього так:"Це людина яка була хоч нещасливою, невизнаною за життя, але по справжньому мала дитячу душу і через ці свої властивості характеру він міг без образи споглядати на недоброзичливість людей і важкість подій свого життя". У 1872 році на схилі свого життя він написав музику до духовного гімну "Panis Angelicus". Спочатку він його написав для тенора, арфи, віолончелі та органу. Пізніше цей фрагмент  він долучив до меси, яка так і називалася "Меса на три голоси". Цей знаменитий гімн прозвучить зараз"


Сезар Франк -- "Panis Angelicus"



Браво!!


"Нам здається, що музиканти минулих епох, зокрема епохи бароко були дуже поважними, серйозними, насупленими, дивлячись на портрети, яких малювали достойні художники. Нам здається, що вони не посміхались, не вміли жартувати. Ні, вони прекрасно вміли це робити, їх жарти були дуже витонченими, цікавими. Вони могли жартувати у своїх творах. Це зробив і композитор епохи бароко, чудовий скрипаль, який ніколи не полишав своєї Італії -- Арканджело Кореллі. Він так і назвав свій твір -- "Жарт"."


Арканджело Кореллі -- "Жарт"


А наступним ми послухали чудовий твір українського композитора Михайла Вербицького.

Михайло Вербицький -- "Нехай наповняться уста наші"


Теплі оплески не забарились.


"Український композитор Дмитро Бортнянський був дуже популярним в Італії, а композитор Михайло Вербицький називав його "українським Моцартом". Це справді дуже влучне визначення таланту, бо його музика звучить так світло і радісно, як музика Вольфганга Амадея Моцарта".


Дмитро Бортнянський -- Соната B-dur



"Отець Василь Мендрунь -- людина надзвичайно обдарована. Священик, багато хто його знає, він є у Крехові. Він почав писати поезію у віці 10 років. Він дуже різносторонньо обдарована людина. За кожен свій внесок в українську культуру і літературу він дякує лише Господу Богу. І власне пише він не лише поезію, а й музику. Зараз прозвучить його "Коляда"."


Василь Мендрунь -- "Коляда"
 
Звучало акапельно (без інструментів), створюючи неймовірну атмосферу...


Оплесків не бракувало!


"Ось ми і дійшли до 2-ї частини нашого концерту -- до коляд. Що може бути гарнішим від колядки. Історія колядок сама язичницьких часів, коли під час сонцестояння наші далекі-далекі предки співали і восхваляли сонце. Із приходом християнства вони перейшли у зовсім іншу історію і колядки нас супроводжують -- від давніх часів і у наші дні це невід'ємна частина нашого життя. "


"На небі зірка" (Обробка О.Герасименко)


Наступними ми послухали іще гарні колядки
Х.Кравчишин, О.Герасименко -- "Різдво у батьків",
а також О.Герасименко -- "Різдвяні мелодії народів світу".

Ось так це було -- слухали і дорослі, і найменші ;)









"І ще одна колядка, яка приїхала до нас із далеких країв, але дуже добре прижилась в Україні. Джон Федерік Кутс, автор українського тексту -- Юрій Гнатковський. "


Джон Федерік Кутс -- "Миколай крокує до нас" (автор укр. тексту Юрій Гнатковський).


Чудове виконання переносить нас у дитинство і очікування св. Миколая ;)


Майстерно, душевно і тепло...





І заслужені оплески!


"Часом шедеври народжуються випадково, хоча я вважаю, що у житті нічого випадково не буває. Історія цієї колядки сягає далекого 1818 року. У маленькому австрійському містечку, фактично у селищі, у церкві зламався орган. Священик Йосип Мор був просто у розпачі, адже він готував таку прекрасну різдвяну месу. Мусів рятувати ситуацію -- він написав дуже простий текст, попросив органіста, сільського вчителя підібрати під цей текст мелодію. Треба було виходити із ситуації, бо орган зламався. І виникла колядка, яка сьогодні вважається найпопулярнішою у цілому світі, її співають на усіх континентах нашої планети. "


Ф.Грубер, Й.Мор -- "Тиха ніч" (аранж.О.Герасименко)
 
"Тиха ніч, свята ніч! 
Ясність б'є від зірниць. 
Дитинонька Пресвята,
 Така ясна, мов зоря,
Спочиває в тихім сні..."


Магічно, камерно, різдвяно...




А на завершення концерту прозвучить українська колядка "Тешуть теслі".


В.Жданкін -- "Тешуть теслі"


Відео цього твору обов'язково мусить бути ;)


"Народився бог на санях
в лемківськім містечку Дуклі.
Прийшли лемки у крисанях
і принесли місяць круглий..."



"Тешуть теслі з срібла сани,
стелиться сніжиста путь.
На тих санях в синь незнану
Дитя боже повезуть.."



Фантастичне виконання заслуговує фантастично щедрих оплесків.


Браво!!! Бурхливі овації вдячної публіки стоячи.


Браво!!


І була іще "Алилуя" Леонарда Коена "на біс".





Браво! 
Гарячі оплески довго не відпускали музикантів.


Фото на згадку мусить бути ;)

Спочатку для Бандурного квартету "Львів'янки".


А потім вже і з скрипалем Андрієм Кушніром.


Фантастично Різдвяним був цей концерт! 
Дякую чудовим музикантам за неймовірне виконання, енергетику, натхнення і настрій!

Маю надію завдяки статті Вам вдалось відчути це ;)

Чекаю Ваших коментарів ;)
 
Зустрінемось вже скоро у нових статтях ;)

Побачимось ;)
 
З повагою, Ваш фотограф Роман Тупись
----------------------------------------
  Хочете "живі" та "душевні" фото?
Дзвоніть і не пошкодуєте:
0509787625
0678663195
----------------------------------------
Цікавить фотозйомка -- пишіть мені:

Немає коментарів: