пʼятницю, 17 квітня 2015 р.

Невеличкий лікбез для Ваших хороших світлин :) Частина 2


   Христос Воскрес!
   Як вже обіцяв тут -- продовжую розповідати і відкривати деякі секрети для Ваших хороших світлин. А також поділюсь іще декількома світлинами із Великодня :) Отож -- поїхали...
  Продовжу тему фото у контровому світлі. Це світло особливе і підкреслює образ та форму...   
  Тепер пару прийомів -- як же досягнути хороших кадрів. 
  Розташування предмета (моделі) на різній відстані від об'єктива допоможе передати глибину кадру. Якщо ми розмістимо модель ближче до джерела світла і подалі від об'єктива, то відповідно вона отримає більш яскраву підсвітку. 
  Де ж знайти гарне і легке контрове світло? А відповідь дуже проста -- на світанку та на заході сонця. Воно тоді знаходиться досить низько та створює досить м'яке освітлення із особливо теплими кольорами. А також за рахунок низького положення сонця, воно підсвічує модель ззаду створюючи потрібний нам ореол.
  Тепер нарешті СЕКРЕТ ;)
  Фото яке Ви бачите у заголовку статті, на якому моя улюблена матуся -- створене під час заходу сонця -- близько 19:00. Літом це може бути і пізніша година. Більш детальні години сходу/заходу для Вашого місцерозташування Ви можете глянути ось на цьому сайті . Найкраще починати фотографувати приблизно за 1,5 години до заходу, щоб отримати найкращі кадри. Величезні розміри джерела світла, разючі відтінки і колосальна потужність -- ось що допоможе Вам отримати незабутні світлини. 
   Як видно на прикладі -- чудова підсвітка волосся і контуру перетворює здавалося б звичайне фото у зовсім незвичайне і цікаве.. Також для того, щоб відділити модель від фону і прибрати зайве, використайте не дуже велику глибину різкості (f3,2 - 5,6), яка залежить від Вашого об'єктива. У моєму випадку це був зум-об'єктив на 200 мм із діафрагмою f 4.
   Якщо ж Ви бажаєте отримати СИЛУЕТ, то необхідно розмістити модель просто за джерелом світла і зробити витримку коротшою (якщо ви знімаєте у режимі Аv або А, то фотоапарат вибере значення експопари автоматично). Коли за якихось причинах фотоапарат відмовляється робити фото -- перевірте значення ISO (зменшіть/збільшіть і спробуйте знову), а також перевірте значення діафрагми і Режим зйомки.
  Підводні камені під час фотозйомки у контровому світлі.
  Деколи може статись так, що у людини занадто підсвічені вуха і інколи таке може не сподобатись Вашій моделі. Ось яскравий приклад -- придивіться на мене на світлині нижче. :) Правда, мені таке фото навіть чимось веселе, і я не проти підсвічених вух ;)

  Якщо ж бачите, що має місце такий ефект, то спробуйте зробити іще декілька дублів трішки розвернувши людину і мінізувавши ефект підсвічених вух. Краще мати декілька варантів фото і людина вже вибере той, який їй найбільше до вподоби.
  І на останок Вашій увазі 2-а кадри зроблені практично у одному місці, в один час але за допомогою різного світла -- висновки робіть самі ;)

Маю надію, Вам допоможуть мої поради ;)
І пам'ятайте -- необхідно багато практики :)
З повагою, Ваш фотограф Роман.
-----------------------------------------------------------------------


  Залишились питання -- пишіть мені:

2 коментарі:

wwildlion сказав...

Тобі потрібно окрім фотосесій, пропонувати навчання ;)

Роман Т сказав...

wwildlion -- дякую за пораду ;)