вівторок, 28 жовтня 2014 р.

Про «золоті каструлі», борщ та інше для приготування якісних фото.Частина 5


  Привіт!
  Нарешті закінчуємо серію статей про складові якісних фото. Коротко пробіжимося, а про що ж вже встигли Ви дізнатись. Детально розглянули Ідею, Модель, Локацію та Професійного візажиста
  Отож.. як вже Ви напевно здогадуєтесь, буду розповідати Вам сьогодні про "найсмачніший" :) інгредієнт – ПРОФЕСІЙНОГО ФОТОГРАФА. 
  Хто такий професійний фотограф? Як відрізнити справжнього від "фальшивого"? ;) Про це детальніше далі...
  Існує багато думок, домислів і т.д. В основному побутує думка, що раз у когось є крутий фотоапарат, то він вже фотограф. На цю тему згадався мені один анекдот про фотографів:
---------
"Зустрілись два фотографа і один другому каже: 
 - "Знаєш, я от став стоматологом"
 - "Оо.. Ти непевно закінчив медичний університет!"
 - "Та ні.. Я купив бормашинку"
 :) :)
--------- 
  От у такому маленькому анекдоті вся "сіль" думки людей про фотографа.
  А насправді все набагато глибше. Фотоапарат – лише інструмент для створення знімків. І все залежить у кого він в руках. Не фотоапарат створює маленькі шедеври, а той, в чиїх руках він опинився. Камера не вміє сама все настроїти і сфотографувати, для цього і є хтось, хто має знання, певне бачення і талант. Фотограф, як і будь-який митець вкладає часточку своєї душі у кожен відбиток, щоб кожен, хто переглядатиме його, міг відчути певні емоції, пережити певний момент життя, або просто відчути чудову пору року на фото.
   Це та людина, яка розуміє і живе фотографією.. Це сенс життя та вклад усього себе у те, що ти робиш. Фотограф не тільки фотографує... Це також пошук цікавих локацій (місць) для зйомки, пошук реквізиту.. Від цього отримуєш максимум позитивних емоцій і заряджаєшся. А на зйомці від людей також відбувається обмін енергетикою – між фотографом і клієнтами, яка підзаряджає внутрішні "акумулятори".
  Для того, щоб визначити, що перед Вами справжній професіонал і фанат своєї справи – достатньо поспілкуватись із ним і подивитись декілька його робіт. Ви самі відчуєте цей запал та енергію, які випромінює ця людина і його роботи. Якщо Ви відчули – це Ваш фотограф.
   Для кожного із Вас у справжнього професіонала є свій підхід, свої прийоми, які допоможуть Вам розкритись на фото та відобразити своє "Я". Для цього і є необхідна попередня зустріч та спілкування, які допоможуть професійному фотографу зрозуміти Ваші уподобання, інтереси і вже на основі цього, разом із Вами, сформувати концепцію зйомки. Разом із Вами підбирається одяг та деталі зйомки, щоб вони відповідали ідеї та формі – потрібно, щоб все гармоніювало. Про це вже детально писав у статті про Модель.
  Тепер іще кілька слів про апаратуру та Обробку фото.
  АПАРАТУРА. Звичайно, дорога апаратура полегшує створення якісних знімків у складних умовах, але нічого не вирішує, якщо людина, яка має у розпорядженні ту саму техніку не може із нею вправитись. І не існує професійних фотоапаратів.. Так-так.. Вам не почулось. Професійним фотоапаратом можна назвати той, який тримає у руках професіонал. Професіонал сфотографує і "нафаршированим" дзеркальним фотоапаратом, так і невеличкою так-званою "мильничкою". Просто для створення якісного кадру потрібно буде затратити більше часу та енергії :).
  Іще одне, може це було б добре написати у іншому абзаці, але напишу це тут :). Професіонал знімає у форматі RAW. Цей формат – аналог плівки, який необхідно "проявити" за допомогою спеціальних програм, тому після фотозйомки у фотографа є просто "кадри" на  "плівці" і він Вам не може їх одразу віддати, попередньо не перевівши у читабельний формат JPEG.
  ОБРОБКА. Обробка може як покращити кадр, так і зіпсувати його. На моє переконання обробка має бути такою, щоб її не було помітно. Надмірне використання спецефектів лише відволіче від основної теми фото. Основним є видалення видимих недоліків, підкреслення природності, кольорокорекція та здійснення різноманітних маніпуляцій, щоб кадр "заграв". Також, якщо Ви скористаєтесь послугами професійного візажиста, то для обробки Ваших фото необхідно буде витратити менше часу, бо використання якісної косметики допоможе замаскувати недоліки шкіри.
  Іще побутує думка, що обробка може врятувати найбезнадійніший кадр. Так, обробка може допомогти у певних ситуаціях підправити кадр, але якщо він розмитий і взагалі не якісно знятий, то ніяка обробка не допоможе. Фотограф-професіонал знімає так, щоб у майбутньому  витратити менше часу на обробку. Детальна обробка займає час, та й наприклад, на початку року, коли іще мало замовлень, Ваш фотограф іще може віддати Вам фото вчасно, то вже до кінця року час віддачі готового матеріалу збільшується. Треба це розуміти ;)
    От і все... Ой.. ні – не все.. 
  Я ж обіцяв Вам пояснити, чому саме зустрічається у назві циклу статей дивне словосполучення "золоті каструлі".
  А все дуже просто – словосполучення я взяв із одного анекдота про фотографів. От і він:
-----------------------------
Один фотограф, будучи запрошеним на вечірку прихопив кілька своїх знімків, щоб при нагоді показати їх гостям.
Господиня, побачивши знімки вигукнула:
- Які чудові фотографії! У Вас, мабуть, дуже дорогий фотоапарат!
Фотограф на це нічого їй не відповів, але прощаючись в кінці вечора сказав:
- Спасибі, вечеря була приготована чудово! У Вас, напевно "золоті" каструлі!
:) ;)
-----------------------------

  От тепер точно допису та цьому циклу статей – логічне завершення. Надіюсь, Вам було цікаво читати ;)
  До наступних дописів!
  З повагою, Ваш Роман.
 
P.S. Бажаєте познайомитись із професійним фотографом та отримати чудові знімки – пишіть мені:
- Вконтакті
- Facebook
- е-mail
- Skype





2 коментарі:

wwildlion сказав...

Оце так..
Помітно, як ти виклав тут усю душу :3
Молодець ;) так тримати

Роман Т сказав...

Дякую за відгук ;) Намагався по максимуму викласти...
Та й взагалі у всьому, що роблю намагаюсь викластись на 100, а то й 200%