суботу, 20 липня 2019 р.

De la France Avec Amour на Фестивалі Pizzicato e Cantabile 2019. Репортаж!


  Привіт всім!
  Фотограф Роман Тупись тут як тут ;) Із ще одним неймовірним концертом "De la France Avec Amour" ("Із Франції з любов'ю") французького титулованого органіста П'єра Зеворта, який відбувався 19 липня 2019 року під час ІV Міжнародного Фестивалю концертів літньої пори "Pizzicato e Cantabile" у Львівській національній філармонії. Це був вечір справжньої якісної французької органної музики у перфектному виконанні. Найцікавіше і детальніше далі...

  Скоро опинимось у Франції ;)

Та спочатку заглянемо на репетицію та підготовку ;)


Ось так це відбувалось ;)


Провідна львівська органістка Олена Мацелюх сьогодні у ролі асистента для нашого гостя із Франції П'єра Зеворта.


Розібрали певні нюанси -- де регістри допомогти перемикати, і не тільки


Ось так!




Підготовка завершилась, то ж пора і органу зробити фото ;)


Ще пусто....


Та перші глядачі вже у фойє ;)


Поспішаємо зайняти місця.


І фото обов'язково зробити ;)



От така юна шанувальниця органної музики завітала на концерт із матусею ;)


Мама зробить фото ;)


І мені вдалось теж зробити ;)


Малій красуні дуже сподобалось подивитись на орган ближче, а також зручно поітм розміститись на сходах ;) Ніяк не хотіла злазати :)


Фото із бабусею ;)


Поспішаємо...


І програмку читаємо ;)


А тут кожному своє ;)


Ще поспішаємо...


Емоції, коли побачив орган...


А от вже й початок.. Все готове... Будуть музичні емоції...


На сцені вже Богдан Котюк -- відомий львівський композитор, музикознавець. Він сьогодні ведучий. 

Привітав глядачів у Львівській національній філармонії, а також із ІV Міжнародним Фестивалем концертів літньої пори "Pizzicato e Cantabile".  І розповів, що у нас гість із Франції, то ж це справді Міжнародний Фестиваль. П'єр Зеворт -- один із провідних французьких органістів приїхав із дуже гарними побажаннями сьогодні "Із Франції з любов'ю". Представить він цю музику у ретроспективному погляді. Сам П'єр Зеворт народився і живе у Дурдані. Це місто стало королівським, тобто столицею ще задовго до Парижа, і це сталось за рік до Хрещення Русі. Це вже багато про що говорить. Там є прекрасний старовинний собор і П'єр Зеворт у цьому соборі є титульним органістом. Дуже багато працює у різних країнах світу, які важко полічити, скільки подорожей зробив. У Франції практично нема такого міста, де він би не побував, на органі, на якому би він не грав. А зараз він повернувся із великого турне у США -- від Сан-Франциско до Нью-Йорка і завершив турне у знаменитому Соборі св. Патрика (Нью-Йорк). П'єр Зеворт є також і викладачем, дуже багато працює, щоб підготувати нову зміну органістів. У сьогоднішньому концерті ми прослідкуємо ще одну дуже цікаву лінію -- як французькі органісти передавали естафету від одного покоління до іншого.


Органна музика французька є більш цілісна, порівняно із німецькою. Тому, що традиція французької органної музики розпочалася у 12-му столітті. Леонін і Перотін -- знамениті музиканти були початківцями професійного музичного мистецтва у Нотр-Дам-де-Парі, започаткували саме органне мистецтво .  Французька органна школа розвивалась і у 17 столітті за короля Людовіка XIV, якого ще називали "ясне сонечко" за те, що він був меценатом і давав велику підтримку авторам, які творили для органу. Композитор Андре Резон створив ораторію, яку назвав "Vive le Roy" ("Слава Королю"). Андре Резон, це один із тих музикантів, які проклали шлях для французької органної музики. Сьогодні у ролі асистента провідна українська органістка, організатор Фестивалю Олена Мацелюх.


І от на сцені вже П'єр Зеворт!


Настрій чудовий!


Поклін публіці.


Звучить
Андре Резон -- "Vive le Roy" ("Слава Королю")


Справді по-королівськи звучало!


Вишукано!


Надзвичайна робота рук і ніг! Талановито!


Прекрасно!!



Олена Мацелюх допомагає


І довкола органу бігає і регістри перемикає.


Ми відчули себе у королівській Франції.


Завершальні акорди...


Емоційний кінець твору!!


Поклін під оплески!!


"Французька школа органістів постала у 17-18 столітті і тоді прекрасні майстри Тьєрі і Кліко творили особливі органи із особливим звучанням, яке відрізнялось від німецьких своєю неповторною барвою. Але прийшов час симфонічного оркестру і почав витісняти орган. Забулася навіть музика Й.С. Баха.


Оркестр вступив у бій із органом. Лише завдяки Арістіду Кавайє-Колю, який сконструював симфонічний орган, цей бій органи виграли. Симфонічний орган міг змагатись і перемагав симфонічний оркестр своїм багатством звучання ще й такими тембрами, які непідвладні є оркестру. Зразу ж з'явилися композитори, які творили для таких органів. Це був Каміль Сен-Санс і перш за все Сезар Франк, який створив 1-у Симфонію для органу.


А ми зараз послухаємо "Пастораль", яка була написана Сезаром Франком спеціально із присвятою Арістіду Кавайє-Колю."


Сезар Франк -- "Пастораль" (присвята Арістіду Кавайє-Колю)

Легка, спокійна мелодія із цікавими тембрами, властивими Сезару Франку.


Без допомоги не обійтися.


Внутрішній спокій...


Допомога у перемиканні регістрів завжди доречна. Олена Мацелюх із цим справляється на всі 100%.



Слухаймо...





Браво! Оплески!!!



"Прийшов час на нове покоління і великі майстри -- Сезар Франк зокрема, мав багато учнів. Один із них -- Луї В'єрн, який все своє творче життя провів у Нотр-Дам-де-Парі. Він мав із народження ваду зору, через це його талант проявлявся у шаленій здатності імпровізувати..."


Налаштування регістрів.


"Луї В'єрн мав прекрасну пам'ять і писав симфонії (іх у нього 6-ть), як і його сучасник Шарль-Марі Відор (у нього симфоній 10-ть). Симфонії Луї В'єрна записували його учні, зокрема Марсель Дюпре. Але ті медитації та імпровізації, які він робив, мали своє окреме значення."



П'єр Зеворт налаштовується...



Отож, зараз помедитуємо...

Луї В’єрн - "Méditation"


Слухаємо фото і медитуємо... Без коментарів...






І завершення!! Оплески були, але не встиг зафіксувати ;)


"В історії музики є кілька таких цікавих випадків, коли композитори у своїй творчості, своїм життям належали до різних епох. Наприклад, дехто вважає Шопена не зовсім до кінця польським композитором, адже бачимо його все ж таки французом. Франц Ліст також не був до кінця угорцем, бо мама австрійка, батько угорець, а його навчання пройшло у Франції, в Парижі, у німецьких містах і він себе вважав "людиною Європи". Після революції у Росії деякі музиканти виїжджали, зокрема у США та і у Францію - Стравінський, Прокоф'єв, Рахманінов. Сергій Рахманінов не лише виїхав у США, а й частину свого життя там прожив. Луї В'єрн, який був до кінця француз, подорожуючи США, познайомився із Рахманіновим. Коли він там жив і творив, зокрема створив прелюдію до мінор. Він її взяв на озброєння і переробив у шедевр для органу."


П'єр Зеворт тим часом подивився програмку Фестивалю ;)


Настроївся...


Слухаємо

Сергій Рахманінов -- Прелюдія до мінор (переклад Луї В’єрна)






Браво!!!



"П'єр Зеворт подорожував США і, особливо цікаво, що він мав змогу грати на найбільшому у світі органі, який був створений у Сан-Франциско, але перевезений у Філадельфію у великий торговий центр багатія Ванамейкера.


Цей орган і дістав назву Ванамейкер. Він має 28543 труби і є зразком того потужного органного звучання. Саме із цим органом пов'язаний цикл, який створив Луї В'єрн -- "Сім останніх слів Христа на Хресті". 


Налаштовуємось...


Зараз ми послухаємо одну із частин
"Сім останніх слів Христа на Хресті".


Слухаємо Луї В’єрн -- "Cathedrales".










Оплески!!


"П'єр Зеворт вже вдруге приїжджає до Львова і у кожний свй приїзд демонструє перлини французької органної музики. Прилетів він сьогодні серед ночі. Звичайно, треба було обмінятись думками. І ми поспілкувались на тему "Що там із Нотр-Дам-де-Парі із органом?". Орган не є дуже пошкоджений, але є пошкоджена електрична система, деякі труби, і необхідна реставрація. І тепер всі події, які відбувались у Нотр-Дам перейшли у найбільший храм Парижу, де є розміщений найбільший орган Арістіда Кавайє-Коля -- це Сен Сульпіс. Саме там працював довший час Шарль Турнемір -- сучасник Луї В'єрна і який також дуже багато імпровізував і його праці знову ж таки зафіксовані його учнями. "


Шарль Турнемір -- Імпровізація "Victimae Paschali laudes" 
("Пасхальна прославлювальна пісня)

Слухаємо і уважно дивимось ;)


Але давайте слухати без коментарів...








Далі у нас...

Шарль Турнемір -- Хорал "Hodie mecum eris in Paradiso"


Слухаємо фото...







"Шарль Турнемір -- надзвичайно незвицний для нас і цікавий композитор. Його музика подібна швидше на калейдоскоп. Послухаємо ще одни дуже цікавий твір «Verrière» із циклу "Містичний орган", де він показує цікаві барви із тим оточенням органу. Зазвичай у храмі велике значення мають вітражі. Кольорова гра скла, світла..."


Шарль Турнемір -- «Verrière» ("Вітраж") «Verrière»


Слухаємо і уявляємо вітражі Нотр-Дам-де-Парі...










Задоволений П'єр Зеворт вклонився публіці, яка вигукувала "Браво!"



"Шарль Турнемір був справжнім митцем. Творив музику, яка просто оволоділа його фантазією.


Неймовірна кількість творів були імпровізовані фактично, і можливо, би й не залишились у історії музики, якби не його учень -- Моріс Дуруфле, який власне і зафіксував той найбільш знаменитий твір -- "Te Deum" ("Тебе, Господи")"


Шарль Турнемір -- Імпровізація "Te Deum".


Неймовірна фантазія, неймовірні тембри і звучання! Блискуче виконання! 
Слухаємо і надихаємось...








Оплески!!!!


А на завершення концерту П'єр Зеворт виконав твір Богдана Котюка -- "Way to Heaven" ("Шлях до Неба")


Слухаємо і не відволікаємось...









В "повітряне" завершення...


Браво!! І подяка від композитора за бездоганне виконання.


Браво!!!


Задоволений виступом П'єр Зеворт!! ;)



Браво!!


А після концерту П'єр Зеворт продемонстрував не простий, а дуже цікавий збірник творів Луї В'єрна.


Ось такий він...


Є там факсиміле праць В'єрна.


Богдана Котюка дуже зацікавило


І традиційні фото ;)

Спочатку сам П'єр Зеворт біля органу ;)


А потім із Оленою Мацелюх та Богданом Котюком.


І ще окремо із Оленою Мацелюх, яка блискуче сьогодні асистувала П'єру Зеворту.


П'єр Зеворт подарував Львову вечір надзвичайної французької органної музики у перфектному виконанні! Дякую!!

А вам сподобалось?
Чекаю Ваших коментарів ;)

А ми із Вами зустрінемось вже сьогодні  20 липня 2019 (субота) о 19:00 на концерті "Варвара Турта. Музика для клавесину" у Львівській національній філармонії. Квитки ТУТ або у Касі Філармонії.

Побачимось там ;)
З повагою, Ваш фотограф Роман Тупись.
----------------------------------------
  Хочете "живі" та "душевні" фото?
Дзвоніть і не пошкодуєте:
0509787625
0678663195
----------------------------------------
Цікавить фотозйомка -- пишіть мені:

Немає коментарів: